Kuey Teow Kungfu

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Like I've once said before, I like to cook or bake something I like to eat. So hari ni, cubaan buat kuey teow kungfu. Geng yuyaiyey tu dah tahu dah kalau si Athirah ni mintak kirim makanan, dah tentunya kuey teow kungfu or kuey teow kungfu tomyam. I'm quite pissed sebab kedai-kedai makanan berdekatan rumah ni cakap tak pernah buat kuey teow kungfu tomyam. Dude, sama je macam yang biasa, except that kuahnya tukar jadi tomyam. Hek eleh cakap pandai, kau tu masak pun tak reti.

How it turned out? Well, dapur agak bersepah, tak sempat nak membasuh segala perkakas in between sebab stress kuah tak menjadi dek kerana takde tepung jagung awalnya and tawar. Nasib baik adik rajin pergi beli tepung jap. Hadeh that's why I prefer baking sebab you're just following the recipe. Kalau masak-masak ni, segala benda nak secukup rasa, den ni pulak asal sodap je, apa benda yang masukkan pun hentam sajaa. Hahaha dia punya rasa tak cukup tu pun tak tau apa benda yang kurang. Once masuk mulut sodap ja, tapi last-last dia rasa tawar. Entahlah den tak reti nak betulkan hahaha dahlah tengah puasa, nak test rasa pun bukan reti hahah. Tapi okaylaa, boleh makan. Nanti next time nak eksperimen kuah dia tu kasi sedap sikit.

Yang penting, goreng kuey teow tu menjadi, crispy gittew. Ingatkan susah hahah padahal tu part paling senang.

Takde hijau sebab ... malas letak. Yeah looks boring, I know.

So I asked si bongsu samada dia nak makan tak after balik kelas. Den emo bila dia cakap tak nak haha adik yang lagi sorang cakap habislah laki aku kena hadap aku emo kalau tak nak habiskan makanan. Aipp tak kira lah cik abang, sedap tak sedap, kena habiskan jugak haha. Kalau dapat laki yang pandai masak macam ayah, adeh malulah den oi mesti asyik kena komen je. Komen melampau siap ah mogok tak nak masak.

Comments