Trail Hiking

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Alkisahnya, I was supposed to join a homeless project on friday night, tapi Mus tetiba tak dapat nak join so automatik ceq pun tak jadi join hahaha segan takde teman, and plus kena tidur sana so yeah it is quite inconvenient ... for me. So nak ganti yang tak jadi pergi tu, Mus ajak pergi trail hiking (acah hiking haha) belakang uia. Since I have nothing to rush for on that day, then why not. Lari from keserabutan dunia kejap.

Kami pergi bertiga - Mus, Amy and me. Risau jugak awalnya kalau perempuan je yang pergi, but Alhamdulillah selamat je perjalanan pi sana. Cuma ada ternampak anjing, nasib baik dia tak kejar haha kalau tak aku yang first jadi mangsa (sis semput tak cukup nafas nak lari)

I never went for hiking pun sebelum ni, so yeah I really don't know what I should bring. Sudahnya, bawak botol air pegang kat tangan camtu je. My expectation was "Jalan-jalan je pun, macam jalan-jalan kat taman kot." Sekali ... peh pengsan den. Habis seluar slack kotor, hahaha yelah pakai seluar slack sebab ingat macam pergi taman okay. There was one part jalan bukit tu tinggi gila, and kitorang tak boleh nak bercakap hahaha penat sampai jalan pun tertonggek dah semua.

Kitorang sampai sana dalam sejam lebih kot. Haha sounds kejap tapi seriously I didn't expect it to be 1-hour hiking, yelah jalan-jalan kan, ingatkan setengah jam dah boleh balik. Ni idok, setengah jam baru tertonggek kat bukit tinggi tu. Tapi alhamdulillah matahari tak terik sangat, so takdelah penat sangat kan.


Sampai je atas tu, yay rasa macam kat tempat asing and jakun jumpa taik lembu atas tu haha apa kau ingat tu planet marikh yang takde hidupan? Then nampak paya, which reminds me of anaconda. Sumpah dah terbayang tetiba anaconda keluar ke apa kan, balik tu memang termimpi anaconda hahaha padia la dia ni. After that, apa lagi sesi bergambar ler. Mus dengan melompat-lompat nya, camtu la camni la.



Quite challenging experience I would say, sebab perlukan stamina. I was able to hike until up there tapi masyaAllah rasa macam nak mintak helikopter je bawak turun sebab tak larat sangat. Nasib baik ada kawan, kalau sorang rasanya tengah-tengah jalan dah give up dah. Thanks Mus sebab ajak, dapat pengalaman baru and kawan baru. Amy thought I'm a Perak-ian (first time orang teka Perak) and I thought she's from Selangor padahal dedua orang Kelantan haha.


Left: On our way down the so-called bukit tonggek, we actually ran down sebab sakit kaki kalau turun sambil berjalan.
Right: Pardon our faces, semua tak mandi hahaha.

Comments