Hanbing

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Sejak first semester lagi craving for bingsu (Korean shaved ice) sebab ada kawan tunjuk gambar masa Ibadah Camp. Haa plannya nak pi try bingsu dengan depa lah, tapi tulah tak pergi awal-awal, now dah 3rd year masing-masing busy. We'll try to make it work haha at least before grad?

Okay so I went to Hanbing with big sister masa balik teman dia kat rumah ayah hari tu. What we've ordered:

A menu set consists of:
  1. Topokki (of your choice)
  2. Korean Fried Chicken (of your choice)
  3. Snow Ice (of your choice)
  4. Hot Korean Tea of the day
Menu ni for 1 pax sebenarnya tapi still struggle jugak si dua ketul ni nak habiskan walaupun portion setiap meal tu kecik je. It costs RM32.80. Em makan sorang quite pricey la kot, so share la berdua ye. Bukannya larat pun nak habiskan sorang.


For the Topokki, boleh pilih either nak yang Classic, Cheese or White Cream Topokki. Since this is our first time eating topokki, kita ambik classic la ye dok, but I would suggest the cheese one kalau sejenis yang tak suka makan pedas. Tapi yang classic tu pun idok le pedas sangat, ashe ashe je. And ada ramen jugak dalam tu. And jakun jap first time makan rice cake, oh camtu rasa dia haha.


Dia punya Korean Fried Chicken, ceq sukaaaaa sebab takde tulang hahaha seorang Athirah sejenis yang cerewet tak suka makan ayam kecik-kecik yang ada tulang. Sedap, pedas manis manis gittew. Oh kitorang pilih Korean Spicy Fried Chicken (other option: Honey & Soy Sauce). Kalau pi lagi, ceq nak satu pinggan untuk ceq sorang. Tak kira, nak makan sorang.


And lastly, highlight of the day - bingsu! We choosed Injeolmi Red Bean Snow Ice. If I'm not mistaken, the Injeolmi Snow Ice is their signature snow ice, so yeah kita try paling basic dulu ye dok? Ada banyak choice lain - Blueberry Cheese (add RM2), Green Tea, Mango and Oreo. Sedappp sampai tersedak makan yang serbuk tu haha. Masa memula sampai, terkejut jugak sebab mangkuk dia kecik je ... ingatkan tak cukup, sekali bergaduh memasing suruh habiskan. Kalau nak ambik yang ala carte tu, ceq suggest makan la 4-5 orang, kang tak habis. Sebab that one mangkuk besar, so jangan berangan boleh habiskan sorang. Unless you really have big appetite ...

Depa punya Korean tea tu em em tak tahu nak cakap macam mana sebab seorang Athirah pun bukan sejenis yang minum teh (exception for teh tarik), rasa dia macam tea detox haha. Wangi semacam haha kalau jenis tekak orang korea tu boleh telan kot.

I don't think I can give any rating sebab my first time kan, obviously la semua sedap, Nora kasi 5 bintang. Yang pasti, nak datang lagi. Gegadis Ibadah Camp tu, kita mai nanti yaaa.


Comments