Speak Wisely

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Bukak je social media sekarang, merata duk kutuk sana sini. Lawa kena kutuk, pandai kena perli, yang tak berapa nak lawa lagilah kena kecam, buat baik dikata menunjuk. Seriously, these people memang takde kerja ke nak buat asyik duk jaga tepi kain orang? If benda yang obviously salah, then okay la nak tegur, tapi tegur pun biarlah berhikmah, ni perli bagai, bukak aib dia pulak aduh. Tak kira lagi yang semua benda nak screenshot and then post kat social media.

Aku pernah kena tempias penyakit orang macam ni, back then when I was a kpopper (or probably still? Haha layan lagu best je, takde sampai fanatik). Alkisahnya, aku post entri pasal new music video one boy band yang aku minat. And I did comment something about one of the members, about his look. Cerita dia, bukan cakap dia hodoh ke apa, I only said he doesn't look good, referring to their new concept which maybe tak berapa sesuai dengan dia. Oh and just because I kind of dislike their new members (at that time).

Then one day, kat twitter masuk banyak gilaaa noti. Guess what, one of the kpoppers found that blogpost and started all the bashing session defending her beloved idolsssss, and others mentioned me and hentam kaw kaw punya. Ada jugak la few yang mencarut kat aku. And yeah I was quite surprised, sebab memang tetiba, and entri tu pun dah lama. Problem nya kecik ja, tapi siap bawak satu dunia kpoppers mai hentam aku hahaha gugur jantung ceq. Yang mencarut tu apa khabar ye sekarang, rasa malu tak dengan perangai dulu? Takpelah, zaman tak matang lagi semua kan. Don't worry, I'm okay with that. 

Because of that, I started to be quite careful with what I write on social media. Bukan ape, ibarat kau terjatuhkan sebutir beras, riuh sekampung cakap kaulah punca makanan tak cukup. (Wow what an analogy) Ye tahu sebutir beras tu ibarat setitik peluh petani, hargailah beras kita. Eh teriklan jap. Benda simple je, tapi sebab the power of social media sekarang, everyone feels like they can write anything they like about this person, that person, without thinking the effect on that person being attacked. Maybe because they think they can hide behind their keyboard, so yeah just write anything they like, keep attacking people with their hurtful comments. Yang latest cerita tak payah cakap lah, kesian budak pandai tu kena kecam. Hanya sebab dia lawa dan dia melawa? Seriously people ...?

When you have nothing nice to say, don't say anything at all.

As simple as that.

Comments