Learn from Mistakes

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

As I grow up, I learn that for every bad thing happens, I should first find my own mistake instead of putting the blame on other people. And knowing your own mistake should not make you feel useless, but try to learn from it instead. Macam problem aku bila tak tahu and dah terlepas tarikh prereg mahallah hari tu, memang sumpah rasa nak marah semua orang. Masuk bilik memang tak nak cakap dengan sesapa sebab perlukan masa nak reda marah kan. Tak nak lagi keruhkan keadaan tetiba bergaduh ke apa kan, so baik diam dulu.

Nobody reminds me of the prereg dates. Okay no, ade je member from mahallah lain yang share jadual prereg but I thought it was for course prereg, not mahallah prereg. See? Nampak tak salah sape sebenarnya? Salah diri sendiri tak alert dengan notice tapi sibuk nak salahkan orang lain tak remind la ape lah.

Akak mahallah office punya ayat;
"Kat universiti ni, awak janganlah harapkan kawan-kawan. Awak sendiri kena alert dengan semua ni."

Em akak, macam tau tau je aku duk salahkan kawan-kawan padahal aku tak bagitau dia macam tu pun, aku cuma cakap aku lupa prereg. Nampak tak teguran from Allah thru akak MO tu? Well I least I would like to think it that way hihi. And sekarang aku nak marahkan staff office tu pulak sebab complicatedkan semua benda. Padahal depa just jalankan tugas, kalau kau sendiri tak lupa prereg takdenya benda complicated macam ni jadi cik kak oi. So yeah lesson learnt, don't ever forget to do mahallah prereg.

Tak, cerita dia sekarang, jadi serabut sebab pikirkan barang banyak nak arwah and tak larat nak angkat kalau ditakdirkan (cewah) kena pindah blok lain. From level 4 ... ugh can I ask some guys to help? Tak larat aaaa tulah sapa suruh bawak barang banyak sangat eh gegirls kannn ce paham sikit. Padahal tudung tu bawak berpuluh-puluh pakainya satu je ...

Nampak macam sikit tapi banyak tersembunyi belakang tu haha, bantal je pun dah 3 ...

Okay back to the point, jenis penyakit kita ni suka sangat nak salahkan orang lain. Tak sempat nak study for final exam, boleh pulak pi salahkan assignment yang bertimbun padahal diri sendiri tak pandai manage masa. Dia kononnya puas hati la tu dapat salahkan orang lain, kononnya diri tu betul je sokmo. Tak kata kat sesapa, ni tunjuk kat diri sendiri.

Knowing your own mistake doesn't mean you're weak. Ni ada jugak yang jenis rasa dia slow bab belajar tapi takde pulak usaha nak tanya orang ke mintak orang tolong ajarkan ke (em kena batang hidung sendiri). Know your mistake, learn from it and try your best not to repeat it. Kadang-kadang kita ni tend to repeat the same mistake because we didn't learn enough from it. Bila dah kena teruk gila baru rasa nak menyesal. Contohnya; tiap semester mesti study last minute untuk final exam. Menyesal tapi next sem nya buat lagi. Tapi sem ni I think I hit the bottom real hard (because I'm 90% sure I have the probability of repeating subject(s)), and yes I shall not study in the last minute again, ever.

Azam tahun baru? Maybe.