Posts

Showing posts from January, 2017

Learn from Mistakes

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
As I grow up, I learn that for every bad thing happens, I should first find my own mistake instead of putting the blame on other people. And knowing your own mistake should not make you feel useless, but try to learn from it instead. Macam problem aku bila tak tahu and dah terlepas tarikh prereg mahallah hari tu, memang sumpah rasa nak marah semua orang. Masuk bilik memang tak nak cakap dengan sesapa sebab perlukan masa nak reda marah kan. Tak nak lagi keruhkan keadaan tetiba bergaduh ke apa kan, so baik diam dulu.
Nobody reminds me of the prereg dates. Okay no, ade je member from mahallah lain yang share jadual prereg but I thought it was for course prereg, not mahallah prereg. See? Nampak tak salah sape sebenarnya? Salah diri sendiri tak alert dengan notice tapi sibuk nak salahkan orang lain tak remind la ape lah.
Akak mahallah office punya ayat; "Kat universiti ni, awak janganlah harapkan kawan-kawan. Awak sendiri kena alert dengan semua ni.&q…

Cheese Cake

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Before sem break haritu, dah plan nak buat cheese cake sebab ramai orang share resipi kat facebook, tiap kali bukak facebook tu wajib nampak resipi cheesecake, so yeah I thought why don't I try, bahan pun senang. And also one of my male friends successfully baked it, so I think that might possible for me too. Kalau laki pun boleh buat, takkan perempuan tak boleh ye dok? (Do I sound like feminist?)
I tried and failed terribly for the first trial. Padan muka riak lagi dengan confidentnya cakap boleh buat. What was supposed to be a cheesecake turned out a pudding instead. Yeah sebab resipi tu cakap 'pukul telur putih sampai berbuih' ... she should've wrote 'sampai kembang' senanye, be a person yang tak berapa tahu skill baking (macam aku) so yeah dengan lurusnya ikut ayat dia 'sampai berbuih' ... Dan yeah begitulah kisah pertama.
Murung seminggu sebab failed baking haha (ni belum keluar result sem lepas lagi ...). So I tr…