Husnuzon

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

IIUM, 2016

Nak bersangka baik ni bukan senang. Kadang-kadang bila orang buat silap or kau ada terasa hati dengan dia, cuba bersangka baik dengan dia. Mungkin ada sebab kenapa dia buat camtu, maybe dia sendiri pun tak sedar dia tersakitkan hati kau. Kalau aku sendiri, kalau dah sakit hati tu mana ada nak sangka baik dah, yelah tengah panas hati kan. Tapi aku teringat ada member aku pernah cakap kalau ada orang sakitkan hati kita, cuba kita cari 40 sebab kenapa dia buat macam tu (not quite sure it's 40 or some other number). By the time kau cuba fikir sebab-sebab tu pun dah boleh reda sakit hati kau tu dengan sendirinya. And bila kau fikir sampai pecah otak pun kau takkan dapat sampai 40 sebab untuk tak suka orang tu. Well, as for me it takes quite some time nak redakan marah. Dalam masa nak fikir 40 sebab, kena jauhkan diri from orang tu, otherwise I might say something that I'll surely regret later.