Goodbye, 2016

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

It’s the last day of 2016, how time flies!

Okay, first of all, I turned 21 and I think that is a mature age yet I’m not behaving like one, I don’t even feel like one. But most of the time people think I’m the eldest among my sisters, so yeah I guess that counts in term of appearance, maybe? Nak cakap aku nampak tua cakap jela ...

Second, managed to cut down some weights after so long. Haha seriously, ever since I entered IIUM, I gained around 10kg (from 2013 to 2016) and that’s a lot! Time short sem haritu ada turun about 5kg pastu bukak long sem terus tak sedar diri, naik berat balik. What a wasteful achievement ... Okay mungkin azam tahun baru nak turunkan berat and get fit sebab kaki selalu kebas bila duduk lama-lama, especially masa solat jemaah ya Allah tak selesanya bila terhimpit hahaha kang terhempap kaki orang sebelah masa tahiyat akhir tak ke naya orang sebelah. And my tumit hurts a lot! So mohon turunkan berat badan! (Tolonglah jangan sembang lagi kali ni)

Next, langgar bontot kereta orang. Ni masa drive from Kelantan to KL, ayah ada kat sebelah. Sebab jalan tengah slow siput, so I dozed off and yeah terlanggar bontot kereta depan. Apa lagi, keluar pakcik kereta tu (anak perempuan dia jugak yang drive) and ayah deal cakap bebaik dengan dia. Tak kemek pun, calar seciput je, nasib baik dia let go je hihi thanks uncle! Yang langgar sampai kemek ni ha, kes terlanggar motor kat KAED and motor terbalik kena kereta orang. You can read it here. Takleh blah tinggal note yang penuh grammatical errors sebab otak tak function dek cuak nak arwah.

Lagi, parents finally allowed me to drive all the way from KL-Kelantan and Kelantan-KL without them. Bukan sorang lah tapi, ada je peneman. So yeah you can marry me, I can drive balik kampung awak walaupun jauh. Hahaha that’s a joke okay, not referring to any particular person (not even the ex-crush)

2016 is a tears-year, I guess? Banyak betul menangis tahun ni. Menangis stress, menangis lepas mid-term business finance, menangis lepas final exam company accounting hahahah sorry Aimi Boom sebab malukan korang haritu aku menangis tengah jalan hahaha malu gila. Ceq sebenaqnya tak suka oqang tengok ceq lembik ha gittew.

And after all, I feel blessed with family, good friends and all the ups and downs. I learnt lots of life lessons with the hope not to repeat the same mistakes. We have 12 months in a year but I can only recall things happened to me for the last few months of 2016 haha maybe telan semut banyak sangat sampai lupa. (Yeah and I forgot to do mahallah prereg as well). I think I’m gonna start doing the jar project ke apetah yang tiap kali ada good things happened, you write it on a piece of paper and put it into that jar. Nanti dah habis tahun, you can read it all and yeah that might cheer you up. Jom buat sesama?

Happy 2017!