Posts

Showing posts from December, 2016

Goodbye, 2016

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
It’s the last day of 2016, how time flies!
Okay, first of all, I turned 21 and I think that is a mature age yet I’m not behaving like one, I don’t even feel like one. But most of the time people think I’m the eldest among my sisters, so yeah I guess that counts in term of appearance, maybe? Nak cakap aku nampak tua cakap jela ...
Second, managed to cut down some weights after so long. Haha seriously, ever since I entered IIUM, I gained around 10kg (from 2013 to 2016) and that’s a lot! Time short sem haritu ada turun about 5kg pastu bukak long sem terus tak sedar diri, naik berat balik. What a wasteful achievement ... Okay mungkin azam tahun baru nak turunkan berat and get fit sebab kaki selalu kebas bila duduk lama-lama, especially masa solat jemaah ya Allah tak selesanya bila terhimpit hahaha kang terhempap kaki orang sebelah masa tahiyat akhir tak ke naya orang sebelah. And my tumit hurts a lot! So mohon turunkan berat badan! (Tolonglah jangan semb…

Random Memories

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
It's normal when you're awake at 3 am and suddenly think of your embarassing and sweet past memories. By awake maksud aku bukannya tersedar from tidur and terus terpikir hahaha who would do that, baik sambung tidur. Tengah study untuk final ni haa (no bukan stay up sampai pagi tapi baru bangun pukul 2 okay, don't worry I have enough rest, eh siapa kisah)

Teringat zaman sekolah main pass surat, dalam kelas, dalam program hahaha. Surat gedik ade, surat tak puas hati pun ade haha I was a gangster (and probably still). Bila ingat balik tu rasa malu gilaaaa and I wish those people who involved in that surat-thingy don't remember haha malu ah. If media social were already existed back then during school days, aku rasa tak pepasal viral surat merepek hahaha kena cop budak wicet pun possible aku rasa lol.
Pastu teringat zaman kelas fardhu ain masa sekolah rendah, aku dengan kawan baik aku antara budak nakal. Yang aku peliknya, asal budak lela…

Husnuzon

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Nak bersangka baik ni bukan senang. Kadang-kadang bila orang buat silap or kau ada terasa hati dengan dia, cuba bersangka baik dengan dia. Mungkin ada sebab kenapa dia buat camtu, maybe dia sendiri pun tak sedar dia tersakitkan hati kau. Kalau aku sendiri, kalau dah sakit hati tu mana ada nak sangka baik dah, yelah tengah panas hati kan. Tapi aku teringat ada member aku pernah cakap kalau ada orang sakitkan hati kita, cuba kita cari 40 sebab kenapa dia buat macam tu (not quite sure it's 40 or some other number). By the time kau cuba fikir sebab-sebab tu pun dah boleh reda sakit hati kau tu dengan sendirinya. And bila kau fikir sampai pecah otak pun kau takkan dapat sampai 40 sebab untuk tak suka orang tu. Well, as for me it takes quite some time nak redakan marah. Dalam masa nak fikir 40 sebab, kena jauhkan diri from orang tu, otherwise I might say something that I'll surely regret later.