Common Sense

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

video

From korean drama - Age of Youth.
(Saja speed up video tu sebab nak reduce duration dia)

Scene drama tu cerita pasal seorang budak ni baru masuk rumah sewa students and dia macam rasa tak selesa la dalam rumah tu sebab dia rasa roommate dia tak peramah tinggalkan notes yang sounds so unfriendly asyik suruh dia jimatkan elektrik, housemate dia yang ambik kesempatan suruh bawak balik beg ke rumah and makan makanan dia dalam fridge, and the other housemate yang main masuk je toilet bila dia tengah mandi.

When I watched this, it reminds me to the sayings "Common sense isn't common to everyone." And yes it's true, what you perceived as common to you might not be common to everyone. Bila orang buat something yang kita tak suka, mulalah bising depa ni takde common sense ke apa blah blah.

Guess what, those people got no idea that their doings are disturbing you. Not until you tell them so.

Dan problem kita, tak bagitau directly to that person. Hang ingat semua orang mind-reader boleh tahu apa benda dalam kepala hang? No, dude. Aku pun pernah jugak ada problem dengan roommate yang borak dengan kawan tengah-tengah malam time orang nak tidoq, and aku tak bagitau directly -  I posted on facebook instead. Whoa nice Tyrah, problem 'solved'. Yeah she read that but I felt guilty because that problem supposed to be between me and her, not the facebook people.

Apa yang kita buat pun tak semestinya semua orang suka. Kau menyanyi sambil study, kau ingat semua orang suka menyanyi time study? (Sorry roommates for that, and for this 'lovely voice' haha). Hari tu masa short sem, roommate pakai kasut sampai ruang hall tengah tu, kalau orang ambik wudhu' ke apa tak ke kotor tu. Tapi tak tegur pun sebab dia senior haha takutlah weh. Aku rela masuk langkah luas-luas nak elak tempat dia pijak dengan kasut tu hahaha kebongokan apakah.

Mungkin kita tak tegur sebab kita tak berani nak tegur, takut bergaduh ke apa kan. And maybe jugak kita takut penerimaan orang tu okay ke tak. Tak best lah kalau nak duduk sebumbung tapi tak bertegur sapa. Tapi kalau tak tahan sangat, jangan pendam, bagitau je. Tegur elok-elok, in shaa Allah orang pun terima elok-elok.

Well I need to find that kind of courage too.

Comments