Be Prepared

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Just a quick update for those who've been waiting for my next entry. Yeah I know you miss me, I know.

Hari ni dari pagi sampai ke malam tak lekat kat bilik. Pagi sampai petang siapkan decoration untuk next program, tu pun tak fully siap lagi sampai ada kerja bawak ke bilik. Programnya hari Selasa ni dah, harap sempat siapkan. Malam pulak sambung meeting final untuk program tersebut.

That's not the point I'm writing today. Nak cerita masa balik tu, jalan dengan kawan satu blok ni, borak-borak la sikit kan takkan nak dengar bunyi cengkerik bunyi katak je di waktu malam nan sunyi. Aku ni habaq la penat dari pagi sampai ke malam kat luar, kawan tu pun sama. Pastu aku habaq la nasib baik esok kelas lambat, boleh rileks sikit. Dia cakap yang nak rileks tu takpe lagi, tapi nanti dalam kelas ni tak prepare. So I was asking myself, prepare apa?

Then baru aku paham maksud dia prepare sebelum kelas, means study dulu before masuk kelas dengar lecture semata. Dia cakap tak best la nak follow lecture kalau tak paham apa discussion tu. I was like, peh tabik gila. Aku masa tu pikir tidoq jaaa, nak study before kelas ni bukan jenis aku la yang malas haprak ni.

Tapi betullah, kalau kita dah study and ready before kelas, mesti lagi senang nak follow apa yang lecturer ajar ye dok? Bolehlah tanya macam-macam soalan yang tak paham. Ni tak, dalam kelas angguk jee pahamnye idok.

Thanks kawan, you opened my eyes. Harapnya hati pun terbuka nak berubah. 

Amin.

Comments