Posts

Showing posts from September, 2016

Common Sense

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

From korean drama - Age of Youth.
(Saja speed up video tu sebab nak reduce duration dia)
Scene drama tu cerita pasal seorang budak ni baru masuk rumah sewa students and dia macam rasa tak selesa la dalam rumah tu sebab dia rasa roommate dia tak peramah tinggalkan notes yang sounds so unfriendly asyik suruh dia jimatkan elektrik, housemate dia yang ambik kesempatan suruh bawak balik beg ke rumah and makan makanan dia dalam fridge, and the other housemate yang main masuk je toilet bila dia tengah mandi.
When I watched this, it reminds me to the sayings "Common sense isn't common to everyone." And yes it's true, what you perceived as common to you might not be common to everyone. Bila orang buat something yang kita tak suka, mulalah bising depa ni takde common sense ke apa blah blah.
Guess what, those people got no idea that their doings are disturbing you. Not until you tell them so.

Dan problem kita, tak bagitau directly to that person…

Be Prepared

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Just a quick update for those who've been waiting for my next entry. Yeah I know you miss me, I know.
Hari ni dari pagi sampai ke malam tak lekat kat bilik. Pagi sampai petang siapkan decoration untuk next program, tu pun tak fully siap lagi sampai ada kerja bawak ke bilik. Programnya hari Selasa ni dah, harap sempat siapkan. Malam pulak sambung meeting final untuk program tersebut.
That's not the point I'm writing today. Nak cerita masa balik tu, jalan dengan kawan satu blok ni, borak-borak la sikit kan takkan nak dengar bunyi cengkerik bunyi katak je di waktu malam nan sunyi. Aku ni habaq la penat dari pagi sampai ke malam kat luar, kawan tu pun sama. Pastu aku habaq la nasib baik esok kelas lambat, boleh rileks sikit. Dia cakap yang nak rileks tu takpe lagi, tapi nanti dalam kelas ni tak prepare. So I was asking myself, prepare apa?
Then baru aku paham maksud dia prepare sebelum kelas, means study dulu before masuk kelas dengar lecture…

Pantai Senok

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
STAB went to Nami Island, Korea.

No, not for real.
Kitorang pergi berkelah kat Pantai Senok, Bachok. Tujuan asalnya nak bergambar je sebab orang-orang cakap situ lawaaa macam Pulau Nami katanya (tapi banyak sampah haa kurang sivik betul) then tetiba je datang idea nak berkelah kat sana. Memang lawa ahh, thinking of having my wedding photoshoot there but hm nak plan tu biar ada calon dulu.
Bihun by Bie, sandwich and cheezy wedges by Aenn, keropok and ayaq sirap by Mekda. Si Athirah ni macam biasa, bawak perut sahaja. Pergi berkelah time pagi kot haha ingatkan kitorang ni dah cukup pelik sebab pergi berkelah pagi, eh tengok-tengok ada geng brothers buat barbeque time tu hahaha tak panaih ke bang oi. Well, memang tak panas pun sebab berteduh bawah pokok-pokok so ada matahari pun tak rasa bahang sangat.

Our photographer for that day - Paan. Terpaksa layan kitorang yang nak pose macam tu macam ni nak bergambar kat situ kat sini haha sampai sakit belakang …

Cooking

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
New semester is about to begin. Agak frust dengan result shortsem sebab worse than expected, bukanlah teruk sangat tapi bila dia tak meet expectation tu so macam sedih sikit ah. Harapannya, shortsem dapat tolong naikkan pointer. Realitinya, tak seindah harapan wah gitu kau berpuitis. But it's okay, I had fun during the short semester with the easy-going English lecturer and strict-but-nice OB lecturer. I'll try harder in shaa Allah.
This semester break was longer than usual - almost 3 weeks. Hahaha orang lain cuti 3 bulan, aku bersyukur la dapat jugak tanam anggur jap even 3 minggu je. What I've been doing? Lepak with the girls (I'll update about this soon) and belajar masak - tomyam sahaja. Duh ingatkan cuti ni boleh terer masak sampai tahap boleh jaga perut bakal zauj (arab sangat). But like I said, realiti tak seindah harapan. Or kata lainnya, sembaaaaaang.
Our menu for that day:  Tomyam meriah, udang masak taucu, sayur apetah tak …