Group Assignments

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Phew. It's over. The crazy sem is over, and it's just the first year. Baru first year dah rasa nak gila, nanti final year takde rupa manusia dah kot aku nanti.

Just so you know, sem ni banyak group assignments (yeah already toldchu before). Out of 6 subjects I'm taking, 5 of them have group assignments! Assignments takdelah susah mana pun, yang susah bila kita kena deal dengan ragam orang. Okay fine, first assignment FIE susah nak arwah sebab tak reti nak buat and ayat article tu sumpah macam keling sampai kena repeat baca ayat yang sama semata-mata nak paham apa benda yang dia nak sampaikan. We have to read it with a right intonation to understand.

Akan ada jenis groupmate yang lesap sepanjang sem (Alhamdulillah tak pernah lagi dapat groupmate macam ni), yang tak ambil kisah bila nak hantar apa nak kena buat and such, yang pemalas and buat kerja acuh tak acuh main copy paste je from source lain, yang busy sampai tak boleh nak spend masa untuk discussion, yang nak argue sepanjang masa pung pang pung pang sampai idea orang lain takleh nak diterima langsung.

Tips on how to be a good groupmate: Committed and unselfish. Tak susah pun. If you know your responsibility, you'll be committed to it. Jangan nak harapkan leader je nak kena arah itu ini, at least kita pun kena tau la apa yang kita kena buat. And if you care for your group members, you won't be selfish. It's not all about you, get that fact clearly. If you think you're busy with many kind of works, set your priority right. Others are busy just like you do, but what need to be done must be done, so yeah spend some time for it. A little time would do. Well, unless you don't consider a group assignment as an important thing, ignore it then. But it is a GROUP work, so your 'I-don't-care' attitude will surely affect others too. I don't mind if you get low marks but don't drag me with you. Nobody can drag me down, nobody nobody. Okay 'nuff.

Tak kata diri sendiri perfect pun, aku ni maybe groupmate paling annoying, macam-macam ragam jugak. Nak rasa? Meh ah jadi groupmate aku. Kekadang tu kalau malas sangat layan ragam orang ni, nak je buat kerja sendiri tapi yelah kang dikata selfish pulak. Eh kalau aku selfish pun sebab kau yang selfish. Chill la, kita mai nak belajar nak buat kerja, nak gaduh-gaduh pasaipa?

I've read a post in IIUM Confession facebook page, saying that group assignment actually teaches you a lot. You'll get to know how to do research, how to make a good review, how to search for and borrow books from the library (seriously IIUM-ians, what's the point of attending library skills?). You learn from what you're doing. Aku ni ha, bukan reti sangat buat research bagai, tapi kita belajar la ye dok. Silap takpe, belajar lagi. Janganlah guna alasan "Aku tak reti", sesungguhnya seorang athirah ni sangat menyampah dengan alasan itu. Tak reti tak boleh belajar ke? Kalau kau sendiri takde effort nak belajar, tak dapek nak nolong le.

Meh la kita sesama try untuk tidak menjadi groupmate yang annoying. Jangan selfish hokay.

Wish me goodluck for final exams!