Complain

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

One of the reasons I quit twitter because I started to complain, a lot. Merungut ni tak semestinya ayat panjang lebar pot pet sana sini, kekadang satu perkataan pun dah kira merungut. I spent almost every hour tweeting and you can tell how much I complain a day. I'm not referring to all twitter users, no. Tak semua orang guna twitter untuk merungut. I'm just specifically talking about me. Bila tweet tu, main tweet je, even sekecil-kecil hal pun nak tweet because I think it's fun, sharing your own thoughts. But when I re-read all those tweets, hmm banyak merungut rupanya aku ni. Well this is not the main reason why I quit, but yeah it made me quit.

Merungut ni satu je maksud dia, means kau tak bersyukur. Eh bukan kau, aku. Eh whoever lah.

Quiz ICT yesterday, I was kinda frustrated for getting marks below my expectation but then knowing my friend got way lower than me makes me realize - aku ni tak reti nak bersyukur ke? Orang lain dapat rendah daripada aku, redha je. Aku ni sibuk duk cari kenapa itu salah ini salah padahal memang aku yang salah. Might seems nothing but kalau hal kecil pun nak merungut and tak bersyukur, apatah lagi kalau hal besar.

Tengok orang yang kurang daripada kita. Duk bandingkan dengan orang yang dapat lebih, memang sampai bila-bila takkan bersyukur. Midterm MAF tadi, I screwed one part, that affects all the next parts. Domino negative effect haha. I literally cried hahaha malu betul, I never cried because of exams okay no matter how hard it is. Paper tadi tak susah pun, it's just that part .. haih nevermind. Allah dah cakap bukan rezeki aku nak dapat markah kat situ. Nak merungut sampai ke tua pun bukannya dapat betulkan balik silap tu. At least lain kali kena lagi careful, and maybe I should learn english more.

So yeah, jom kurangkan complain and learn to be grateful :)