Posts

Showing posts from September, 2015

Nasib Baik

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Yesterday, bila tersedar tengok jam tepat pukul 8. And I got class at 8.30! Padah tertidur lepas subuh, habit dari shortsem terbawak-bawak sampai ke long sem fulaks. Good thing jubah dah iron (Tips : Iron segala baju nak pakai on that week sesiap, tak payah sibuk nak iron baju pepagi) and nasib baik ada tudung yang dah iron, kalau tak, habis 30 minit iron tudung je (ok tipu)
Today, tak expect hujan lebat and baru je jemur baju. Sepanjang kelas risau pasal baju tak kering sebab esok dah nak balik, kalau baju tak kering susah la kan. Jemur dalam bilik kang hapak satu room. Tak call roommates or jiran sebab tahu biasanya takde orang kat bilik time petang. Redho je kalau baju basah takde sape angkat. Balik bilik, alhamdulillah lega jiran tolong angkatkan sebab depa takda kelas petang hari ni.
And hari ni jugak, tertinggal phone kat kelas ICT. Perasan fon takde after setengah jam berhuhahuha kat kafe (thanks to Allah, sebab hujan kami stuck takleh balik d…

Pressure

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
It's been a week since the second semester started. Seriously baru seminggu? Tapi pasaipa rasa cam lama sangat dah kat sini (well yes, I've been here in IIUM Gombak since 2013) Started to feel the pressure, though this is just the first week. With mostly reading subjects, I don't know whether I'll survive or not. Almost semua subjek nak ada assignments and group projects ni pasaipa? Macam susah pulak tu eeee tak suka. Eleh duk merungut dapat apa? Bazir air liur and sakit kepala. So, stop merungut and start working on them!
I'm kind of homesick actually, because last 2-week semester break has been short but meaningful to me. Lama dah aih tak rasa homesick ni, sekali dia mai pulak. And lately, I'm lack of motivation. I feel like a zombie, fat zombie. Nak balik ... nak nasi ayam bakar (eh tetiba)
Now that I think about it again, do I really want to do accounting? The main reason aku suka accounting sebab dia subjek related to num…

Petronas Youngstars Day 2015

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Blog time! If you googled “Petronas Youngstars Day” with the hope to check on the details of the program, and my blog is one of the results, you better go back and find another useful entry, because I’m just basically talking about my experience and somekind of merepek meroyan about myself. You may leave now, thanks for coming!
Alhamdulillah, terpilih untuk join PYD 2015. Masa dapat emel tu ingatkan dah confirm dapat sponsorship tu sebab nama dia pun cam gah gitu (I know what you’re trying to do, making people less nervous with that kind title. Tett you’re wrong, because I was still nervous, like really really nervous, to death) I even cried due to fear of the super-awesome people that I’ll see on that day. I seriously don’t want to go because I’m pretty sure I don’t stand any chance, but thinking of mama and ayah, I just went there, dengan berat hatinyaaaa. Serius wa rasa macam zombie nak demam.
This was my first interview. (Interview nak jadi penga…

Hal Kecik, Bro

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Puncak Titiwangsa, 2015
I watched the movie Dear Dumb Diary (kalau dah takde cerita best kat TV, cerita kanak-kanak pun kau layan). It’s about a girl named Jamie and her school life. There’s a part when she lost her diary and the kids at the school found it, she felt like that’s the end of her life. Of course la bro, orang baca diari kau yang penuh dengan angan-angan pasal jantan yang kau suka, malu laa. But then she convinced herself through a song (yes this movie is some sort of musical movie actually), saying that once she grew up, that things do not matter anymore.
Zaman sekolah rendah, bebudak laki kasi aku macam-macam gelaran. I cried a lot because I felt like I was being humiliated. Tapi now dah besar panjang, teringat balik zaman muda-muda tu, rasa macam lawak sangat. Padahal problem kecik je, but at that time I even thought of switching to other school okay haha memain kauuu. Biasalah bebudak nak bergurau kan (cis kuasam asal aku jadi mangsa …