2:216

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

“Boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia buruk bagi kamu.
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia baik bagi kamu.
Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”

I always have this ‘kind’ of fear when I heard this verse. Kita semua ni cepat buta, pantang suka terus tak nampak buruknya. Kalau dah benci, lagi ah, semua benda nampak serabut di mata padahal takdak cacat cela pun. Mengada kan manusia?

What if you love eating chicken chop that you could eat it every day? Padahal bukan nya elok makan chicken chop setiap hari, nak dapat penyakit boleh lah. See? You love it but it’s not good for your health. What if you hate eating veggies? Padahal sayur lah one of healthy meal (or snacks or whatever) Kalau nak ikutkan hati, memang setiap hari ah nak makan chicken chop (chicken chop Maryam so addictive yum!) Ever heard of the peribahasa – ikut rasa binasa, ikut hati mati? Yes, haa ikutlah hati tu lagi, kan dah gemuk. Eh?

Yea I know this verse is about something more important rather than chicken chop, I'm just giving a simple example.

Tapi kalau memang betul-betul tak suka, macam mana nak paksa? Hati bukan senang-senang boleh paksa. Lagi-lagi kalau pasal future, you want the best for you, and you’ll surely don’t wanna stick to people you don’t like. Mohon paham, terima kasih.

But need to bear in mind, Allah is the best planner.