Posts

Showing posts from August, 2015

KLOBS 2015

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Alkisah last weekend, short escape before hadap final, pi jenjalan kat KLOBS 2015 (It sounds like cyclops huh yeah I thought it's a robot). KLOBS stands for KL Orchid and Bonsai Show. Aimi dengan Boom beria ajak, siap promote ada petting zoo ada rabbit lagi. Macam mana ceq tak nak pergi ye dok? Tapi takleh masuk pun kandang rabbit tu, dapat pet from luar je. Hei I ibu rabbit, berani you tak kasi wa masuk? K.
Not a fan of flowers actually but the orchids are beautiful! Tapi macam tak matching je dengan wa, wa tak feminin ... Maybe wa lagi matching dengan bonzai, pelik tapi mahal. Eh? Hahaha but seriously there's a medium-size bonsai for sale with a price of RM6700. Apak ah weh beghibuuu. Berjalan dari pagi sampai tengah hari, balik bilik tengok tangan dah gelap hahaha terserlah dual tone nya (the effect of handsocks). Ada flying fox bagai, tapi wa tak try sebab pakai skirt ceh ceh kenapa hari tu jugak nak pakai skirt. Anyway, enjoy feeding you…

A Presentation to Remember

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"Kami dari Syarikat Merah Anggun Sdn. Bhd"
First time presentation beria dengan hiasan, gimik dan video. Kelas bahasa melayu, buat presentation kertas kerja perniagaan, doing it as if we're doing the real ceremony - majlis pelancaran produk. Though our decoration looks sooooo amature compared to the seniors, but we're glad we did it. Shortsem bukan masa yang panjang nak get ready betul-betul. Cuak masa presentation tu biasalah, sampai tersasul. (Seriously how come saudari pengacara boleh jadi saudara 'pengacari'? Shame on you, Athirah) Best jugak buat presentation macam ni, looks like everyone put their best efforts to give the best. Before presentation memang penat sebab pikir nak prepare itu ini tapi once dah selesai, feels like it worth the efforts. Yay, meh pi exam final!
Carry marks Macroeconomics bagai nyawa di hujung tanduk. Final pun tak dapat nak selamatkan dia rasanya. Takpelah, bersyukur apa adanya, padan muka ban…

Manners

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Probably not a very beneficial post today (eleh post lain tang mana faedahnya) K shadap.
My classmate in high school once told me “Mung ni sensitif sangat dengan kebaikan lelaki. Pantang baik sikit mulalah jatuh hati.” Whoa it rhymes! (I rarely use ‘aku-mung’ with female friends, unless they’re the one who approach me first using ‘aku-mung’) Anyway, where were we?
Lemme explain. Bukan sensitif dengan kebaikan lelaki, but sensitif dengan kebaikan. Be it girl or guy, kalau depa buat baik, sapa tak suka ye dok? Probably because of the different gender makes you think I fall for that kind-guy (no particular person) padahal ceq suka manners dia je. I even fall for Lee Dong Wook after seeing him being so gentleman and grown-up in the variety show Roommate. It's not that I actually fall for that person, cuma ada positive impression towards that person la. Good manners win, bro.
Yelah, suka pun jangan over. Ni tak, tetiba tergedik kat lelaki tu pasaipa? …

Ajal

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Dikejutkan dengan berita kematian classmate BM. Student perempuan course accounting. Bila dapat tahu tu terus menangis sampai tersumbat hidung yang dah sedia tersumbat (I'm having cold fever). Tak rapat dengan dia tapi sebab kita kenal, memang terasa kehilangan tu. Plus dia pulak jenis happy je dalam kelas, asyik gelak je. Minggu ni memang dah perasan dia tak datang kelas, tapi cikgu cakap tu sebab dia sakit kaki. Tup tup hari ni tau dia dah takde, meninggal sebab asthma. Umur baru 22.
Betullah, ajal maut tak kenal usia. Kita takkan rasa yang kematian tu sebenarnya hampir dengan kita sampailah orang yang dekat dengan kita pergi menghadap Ilahi. Hazirah (roommate) baru bangun tido lepas dia tahu cerita tu, terus cari aku. Dia lagi rasa kehilangan sebab pernah buat groupwork dengan sister tu. Siap cakap kat aku "Athirah jangan pergi lagi." Dia takut aku pulak yang meninggal sebab aku tengah demam. Well, kalau dah sampai ajal ceq, ceq perg…

2:216

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
“Boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia buruk bagi kamu. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia baik bagi kamu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
I always have this ‘kind’ of fear when I heard this verse. Kita semua ni cepat buta, pantang suka terus tak nampak buruknya. Kalau dah benci, lagi ah, semua benda nampak serabut di mata padahal takdak cacat cela pun. Mengada kan manusia?
What if you love eating chicken chop that you could eat it every day? Padahal bukan nya elok makan chicken chop setiap hari, nak dapat penyakit boleh lah. See? You love it but it’s not good for your health. What if you hate eating veggies? Padahal sayur lah one of healthy meal (or snacks or whatever) Kalau nak ikutkan hati, memang setiap hari ah nak makan chicken chop (chicken chop Maryam so addictive yum!) Ever heard of the peribahasa – ikut rasa binasa, ikut hati mati? Yes, haa ikutlah hati tu lagi, kan dah gemuk. Eh?

Yea I know this verse is about …