Ramadhan Tiba

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


I don’t know if you can understand that doodle if I didn’t put “Ahlan wa Sahlan Ramadhan” there. I tried to doodle a female wearing telekung (praying garment), holding the sarong in her hand, and wearing track pants – typical view you’ll see, especially during Ramadhan. I know because I always did (jangan terkejut kalau jumpa memalam).

Ahlan wa Sahlan ya Ramadhan! I miss you, I’ve been waiting for youuuu!

Tahun ni berpuasa di perantauan lagi (eleh padahal Gombak je pun). Kalau bukan keranamu shortsem, dah lama wa puasa kat rumah. Well berpuasa kat perantauan isn’t bad at all. Bezanya tak dapat berbuka puasa dengan family je, and takde masakan ibu. It’s okay, saya dah besar. Besar sangat.

Bila check academic calendar for shortsem, eh am I supposed to go home on the night of Eid Fitr? No way mannnnn sape jelah nak balik malam raya aaaa jalan takyah cakap ah mesti jammed terukkk aaaa nanti sampai Kelantan pagi raya entah-entah orang dah siap solat raya aaaa takmau! Incik ayah nak balik awal katanya, dengan flight katanya, maka tinggallah cheq sorang-sorang di perantauan. Tiket bas tak cari lagi. Adik member yang study kat matrik Pahang cakap tiket bas balik raya ke Kelantan dah habis ..... belum start puasa pun lagi ... dah habis ... tu baru Pahang, kalau KL ni macam mana ...

Puasa belum lagi, dah pikir pasal nak balik. Hmm nasib anak perantau macam nilahhh, nak tak nak kena pikir jugak pasal balik. Lagi-lagi orang Pantai Timur, memang tiket balik macam pisang goreng panas. Untungnya sapa yang belajaq dekat je dengan rumah, tak susah-susah nak pikir, kalau setakat jammed 2-3 jam tu apelah sangat kalau nak dibandingkan perjalanan balik yang possibly lebih 13 jam. Kalau tiket habis, lagi naya. Acano nak balik zzzzzz.

Nasib aku nak balik kampung macam mana eh? “In shaa Allah, you’ll find a way.”