Ayoh oh Ayoh

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

And here comes daddy’s turn. Daddy, daddy cool! Hari mengenali bapa kawan-kawan anda di instagram. I don’t even know it’s father’s day today, teruk nau. (Mother’s day pun sama). But no worry, I always make dad feels appreciated (read:trouble him a lot) Yelah, kalau anak dia duk merengek mengada dengan dia, mesti ah dia rasa dihargai kan kan kan, rasa macam anak-anak dia perlukan dia kan kan kan. So meh la kita pakat menyusahkan incik ayah kita. WARNING! JANGAN TIRU AKSI MINAH NI. Entah mazhab mana dia ni pakai.

Daddy is my lifetime hero, ayat cliché. But that’s the fact kan, ayah lah hero. Aku ni nak kata membesar tanpa kasih sayang ayah pun macam tak kena, tapi since darjah 5 kot tak silap aku, kena tinggal jauh dengan ayah sebab ayah kena transfer kerja kat KL. Hahaha tido memalam nangis kau. Pondan betul. Masa kecik mama yang jaga, pastu dah besar ni study kat key ell, bapaknya pulak lah yang jaga since lagi dekat dengan dia kan. Dulu kakak matrik kat Banting, Selangor, pun ayah yang jaga. Layanlah anak-anak perempuanmu yang banyak cekadak ni (pointing to my sister).

Ayah ni jenis ikutkan je kehendak anak-anak. Dia akan bagi ape yang anak dia nak, but he waits for the right time. I bet most dads are like that. Seems like they’re willing to give anything to make their children happy. Masa mama ada kursus kat Perak dulu, ayah balik kena ‘babysit’ anak-anak dia hahaha you know what, waktu makan tu rasa macam tak sempat lapar mesti dah ada makanan. Kalau biasanya orang makan 3 kali sehari, bapaknya suap anaknya 5 kali sehari. Tak nak kasi anak-anak dia kelaparan kot.

Hmm for a father of four girls, tak senang jaga anak. Teacher sekolah aku lagilah, 7 anak dia semua perempuan. Hang ingat senang ke kalau everytime nak gi memana nak tunggu si gadis-gadis ni bersiap? Menguji kesabaran. Sebab tu everytime nak keluar, ayah akan bagitau like sejam or dua jam before keluar, sebab ada anak perempuan dia jenis mandi lama (pointing to my sister again).

Dad is the only guy I’ll love since birth till the end of my life. Hang kalau jadi suami aku nanti pun jangan harap hang lagi special dari incik ayah okay (cakap dengan sape kak?)

Happy Father’s Day, ayoh.