Posts

Showing posts from June, 2015

Ayoh oh Ayoh

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
And here comes daddy’s turn. Daddy, daddy cool! Hari mengenali bapa kawan-kawan anda di instagram. I don’t even know it’s father’s day today, teruk nau. (Mother’s day pun sama). But no worry, I always make dad feels appreciated (read:trouble him a lot) Yelah, kalau anak dia duk merengek mengada dengan dia, mesti ah dia rasa dihargai kan kan kan, rasa macam anak-anak dia perlukan dia kan kan kan. So meh la kita pakat menyusahkan incik ayah kita. WARNING! JANGAN TIRU AKSI MINAH NI. Entah mazhab mana dia ni pakai.
Daddy is my lifetime hero, ayat cliché. But that’s the fact kan, ayah lah hero. Aku ni nak kata membesar tanpa kasih sayang ayah pun macam tak kena, tapi since darjah 5 kot tak silap aku, kena tinggal jauh dengan ayah sebab ayah kena transfer kerja kat KL. Hahaha tido memalam nangis kau. Pondan betul. Masa kecik mama yang jaga, pastu dah besar ni study kat key ell, bapaknya pulak lah yang jaga since lagi dekat dengan dia kan. Dulu kakak matrik…

Ramadhan Tiba

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

I don’t know if you can understand that doodle if I didn’t put “Ahlan wa Sahlan Ramadhan” there. I tried to doodle a female wearing telekung (praying garment), holding the sarong in her hand, and wearing track pants – typical view you’ll see, especially during Ramadhan. I know because I always did (jangan terkejut kalau jumpa memalam).
Ahlan wa Sahlan ya Ramadhan! I miss you, I’ve been waiting for youuuu!
Tahun ni berpuasa di perantauan lagi (eleh padahal Gombak je pun). Kalau bukan keranamu shortsem, dah lama wa puasa kat rumah. Well berpuasa kat perantauan isn’t bad at all. Bezanya tak dapat berbuka puasa dengan family je, and takde masakan ibu. It’s okay, saya dah besar. Besar sangat.
Bila check academic calendar for shortsem, eh am I supposed to go home on the night of Eid Fitr? No way mannnnn sape jelah nak balik malam raya aaaa jalan takyah cakap ah mesti jammed terukkk aaaa nanti sampai Kelantan pagi raya entah-entah orang dah siap solat raya a…

Allah atau pointer?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Final exam is over! Excited for last paper tu memang betul-betul excited for last paper, bukan excited sebab nak balik. You get what I mean? Nevermind. Seriously, all those six subjects tortured me mentally. Physically no, I still had enough sleep, and food. Makanan jangan main-main eh, exam tak exam, makan tetap makan. Takde istilah skip makan sebab nak mentelaah buku doploh pat jam. Takde istilah stay up sampai Subuh sebab nak study (kalau bangun pukul 4 tu lain cerita). It’s all about quality, people. Not quantity. But first thing of all, jangan study last minute. (Pesan kat diri sendiri especially)
First exam as a degree student ni banyak sedarkan aku sebenarnya. Yang kita student ni tak boleh lagi harapkan ‘suapan’ from lecturer semata, tak boleh nak salahkan lecturer sebab ajar cara macam tu macam ni, tak boleh nak salahkan lecturer sebab kedekut markah or quiz susah or whatsoever. Sebab semuanya berbalik kat kita. Tengok niat kita. Kalau kita …