Posts

Showing posts from May, 2015

Crash Course

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Study week - a week of being imprisoned in my own room. Kalau biasanya lepas balik kelas punyalah excited nak balik bilik, but this time, kalau boleh memang tak nak masuk bilik. Once masuk, tengok meja bersepah dengan buku and kertas, kinda gives me the pressure. The final exam pressure. Eh pondan betul, baru first year first sem, stress kalah orang dah final year. Tak stress sangat pun, it's just that I hate the fact that I must not waste time, not even a second. Tak sompat nak layan Roommate zzz. Padan muka study last minute, hang ingat hang otak turbo nak serap semua sekali at one time? Kalau siput buatlah cara siput, study awal-awal.
Sepanjang study week, ada program Crash Course organized by Chilly Willy. Ni geng bebudak 1-year yang hebat mantop tiptop yang handle. Since CFS lagi dah ada program ni. Crash course ni macam revision class which meant to help those who are weak in certain subjects. The tutors are the students itself, mana-mana y…

Road To Final Exam : Year 1 Sem 1

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
So, yesterday marked the last day of lecture, of the first semester of degree. Tapi sumpah hambar, last class takde feel macam last class pun. Probably there's no bond between the classmates. Classmates around 50 orang for each class and I have total of 6 classes with different classmates, kau rasa nak bonding celah mana? Classmates sendiri pun tak ingat nak buat acano.
Atau mungkin cuti untuk degree pendek sangat so they don't bother of the farewell, sebab next sem jumpa muka sama jugak kat kulliyyah. Tapi kelas lain ade je buat makan-makan ... hang ni makan nombor satu pastu membebel gemuk zzz hashtag hati perempuan. No, I'm not as complicated as yuhanis (the female character in the recently famous drama) Eh tak layan pun drama tu, tengok orang duk pot pet pot pet kat twitter je.
Since the lecture is over, now here comes the final examzzzzzzzzz. Dari CFS lagi dah terbiasa dengan subjek sikit setiap sem (paling banyak pun 4 subjek) so I&…

Supermama

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Hari mengenali ibu kawan-kawan anda! Laju je semua upload gambar ibu masing-masing kat instagram. No, I’m not saying it’s a bad thing la. Comel what semua manja-manja and berpuitis dengan ibu masing-masing. Tapi cheq tak buat macam tu, sebab realitinya memang bukan seorang yang puitis. Tak pandai nak karang ayat jiwang eceh segan nak tunjuk kat orang. But mama, I hope you know that I always pray for your happiness for dunya wa akhirat.
Jujur memang aku bukan jenis yang rapat and manja dengan mama, tapi masa homesick dulu cari mama jugak. Nampak tak aura seorang ibu? And aku bukan jenis yang share segala benda dengan mama. Orang lain selamba je cakap dengan ibu dorang macam cakap dengan member. Kelas kau jah. Aku call nak cakap dengan mama pun malu-malu. Sebab mama ada banyak benda nak fikir, kerja dia, hal rumah and anak-anak, so tak payah lah kot bercerita pung pang pung pang dengan mama, serabutkan fikiran dia je. Cukup je mama tahu anak dia ni sih…

The Blessing

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Back to university! (or school or whatever related to you). Ramai bebeno balik kampung, manfaatkan masa cuti panjang before final exam mungkin. Cuti 4 hari tak macam 4 hari pun sebab join Ibadah Camp (it’s a leadership or team-building program, bukan kem belajar solat no, no, no). I enjoyed the Ibadah Camp, especially the qiamullail session in which the imam’s recitation was so beautiful, Subhanallah. Tak bukan gedik, tapi dia punya bacaan memang best. Thought I was the only one, tapi member pun cakap macam tu jugak. And the explorace part, hahahahaha rasa macam zombie berkeliaran sebab ramai tak mandi and muka sorang-sorang dah macam orang asli kihkih bila lagi nak merasa jadi orang asli.
Now that the holiday is over, mohon sedar diri sikit, sila pergi ke kelas! Well I’m down with cold fever so I’m excused hiks. Padahal nak je pergi kelas tapi takut melarat and susahkan orang pulak nanti. Tak dapek nak maintain full attendance sobs sobs. Seriously, …