Right is Right

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

After going through hectic weeks, now the mid-term is over! Paper accounting sebagai penutup tirai choo choo. Accounting subject never gave me so much pressure but this time, it killed me, well not literally. Sebab bila masuk degree, banyak method baru and not to mention doing statement of financial position in T-method again. Final exam baru buat yang straight method, katanya. Form 4 buat T, form 5 buat straight. Foundation; Accounting 1 buat T, Accounting 2 buat straight and now back to T-method again. Yeah, boleh bikin pusing kepala ... (I think only accounting student can relate hiks). Maybe they’re trying to make us good at both methods. Positive thinking, yeah!

After paper Accounting, memang tak sah kalau takde soalan-soalan macam ni:

“Weh balance tak? Dapat berapa amount dia?”
“Weh asal aku tak balance?”
“Weh macam tu ke? Eh bukan macam ni ke?”
“Weh weh weh.”
...

Macam ni lah, masing-masing ada level kefahaman and kepandaian masing-masing. Kau balance-kan account tapi amount tak sama dengan orang lain, sure ke kau salah dia betul? Or sure ke kau betul dia salah? Kalau kau confident kau dah paham konsep dengan betul, so why worry about others?

The saying goes “Right is right even if no one is doing it; wrong is wrong even if everyone is doing it.” Even kau sorang je yang buat cara lain but that way is surely correct, then why bother? Chill ah, it’s not the end of the world pun lah kalau tersalah balance ke whatsoever. Small matter, don’t let it ruins your day. Yang lepas tu lepas, kalau kita tahu kita buat salah, learn from the mistake, jangan asyik pot pet pot pet kau buat salah itu ini tapi still buat silap yang sama.

Oh and don’t forget to apply this to your life as well.

And now I crave for Baskin-Robbins' Pistachio Almond yummm!