Positive

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Dulu kat sekolah, aku rasa aku yang paling mengada among us (bestfriends). Benda sekecil kuman pun merajuk, itu tak kena ini tak kena. Mengada and cerewet, hah ambik setepek atas dahi. Merungut all the time (sekarang pun still suka merungut rasanya), orang bagi nasihat pun malas dengar, pastu kata orang tak paham aku and bla bla bla. Boleh la label aku as negative person. Dude, I don’t even like that kind of old me, how am I supposed to like that kind of people existing in my life now? Okay, it’s not the person you’re supposed to hate, it’s the attitude itself.

Aku tak tahu macam mana depa sanggup tahan perangai aku macam tu (sorry gals!) sebab aku rasa benda camtu jadi kat aku sekarang. As if I’m dealing with a person with the old-me-attitude. Yeah, what goes around comes around. Kau sengsarakan hidup orang lain, now hidup kau pulak yang sengsara, biar kau tahu apa yang dorang rasa masa layan perangai kau dulu tu. Okay macam melebih pulak burukkan diri sendiri, I’m not that troublesome kan korang? *wink wink*

When you meet someone with negative attitude, you’re the one who supposed to be positive. Sebab kau tak boleh expect orang negative ni boleh ubah diri dia in a short time, so kau yang kena jadi positif and give that positive charge (dah kenapa masuk science bagai) to that person. Try giving good advice and comfort him/her. If that person is rational, he/she will surely get the positive charge (again, why science?) and change his/her attitude.

Tapi kalau jenis negatif yang degil tak reti dengar nasihat orang ni, hmm elok lempang je pastu kasi makan biawak. OK no. Do whatever you can. Keep on spreading the positive vibes or if you seriously can’t take it anymore, talk to other person. Never hold the anger inside you, otherwise you’ll end up burst it out to innocent people.

I can simply talk about all this but I can’t even handle this on my own. Toldchu I’m a negative person before (probably still), and I don’t have problem of being the positive one. Tapi kalau kita all the time yang positif pun susah jugak kan, sebab orang anggap kita macam takde perasaan. I’m a sensitive person, hati tisu. Cheq tak boleh tau kalau orang tengking-tengking or cakap kasar, cepat kecil hati eceh mengada nak arwah hang ni. Kekadang kalau tersakit hati tu, cuba jugak husnuzon walaupun ambik masa. Tapi kekadang sakit hati tu tak dapek nak control, memang kena depan muka lah. I don’t even want to be mean, tapi kalau depa sendiri takde usaha nak berubah even dah berjuta kali nasihat, kau tak rasa penat ke?

Maybe cara aku salah. Or maybe I never destined to be a good friend to anyone.