Posts

Showing posts from April, 2015

Gelap Hati

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Akak usrah ajak join program weekend ni, tapi dek busy banyak kerja nak kena siapkan, tak dapat nak join. Presentation next week, that makes a powerpoint slideshow need to be done. Quiz and test on the same day next week, that makes productive revision need to be done. Report for group project must be submitted about 2 weeks from now, and that makes a research and perfect report need to be done. And countdown to final exam is starting a month from now. Banyak sangat kerja kan? ...
"Kalau kau betul-betul nak, beribu cara kau sanggup buat. Tapi kalau memang tak nak, berjuta alasan boleh kau bagi."
Menyampah jugak sebenarnya dengan diri sendiri, entah apa benda tak cukup masa lah apa lah. Orang lain busy jugak, tapi elok je pi join program sana sini, pi dengar talk, pi tengok teater (lately banyak sangat program kat yuyaiyey). Even orang lain yang jadual kelas dia lagi pack pun boleh join program or join society, kau yang ada banyak masa free, …

Positive

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dulu kat sekolah, aku rasa aku yang paling mengada among us (bestfriends). Benda sekecil kuman pun merajuk, itu tak kena ini tak kena. Mengada and cerewet, hah ambik setepek atas dahi. Merungut all the time (sekarang pun still suka merungut rasanya), orang bagi nasihat pun malas dengar, pastu kata orang tak paham aku and bla bla bla. Boleh la label aku as negative person. Dude, I don’t even like that kind of old me, how am I supposed to like that kind of people existing in my life now? Okay, it’s not the person you’re supposed to hate, it’s the attitude itself.
Aku tak tahu macam mana depa sanggup tahan perangai aku macam tu (sorry gals!) sebab aku rasa benda camtu jadi kat aku sekarang. As if I’m dealing with a person with the old-me-attitude. Yeah, what goes around comes around. Kau sengsarakan hidup orang lain, now hidup kau pulak yang sengsara, biar kau tahu apa yang dorang rasa masa layan perangai kau dulu tu. Okay macam melebih pulak burukkan d…

Right is Right

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
After going through hectic weeks, now the mid-term is over! Paper accounting sebagai penutup tirai choo choo. Accounting subject never gave me so much pressure but this time, it killed me, well not literally. Sebab bila masuk degree, banyak method baru and not to mention doing statement of financial position in T-method again. Final exam baru buat yang straight method, katanya. Form 4 buat T, form 5 buat straight. Foundation; Accounting 1 buat T, Accounting 2 buat straight and now back to T-method again. Yeah, boleh bikin pusing kepala ... (I think only accounting student can relate hiks). Maybe they’re trying to make us good at both methods. Positive thinking, yeah!
After paper Accounting, memang tak sah kalau takde soalan-soalan macam ni:
“Weh balance tak? Dapat berapa amount dia?” “Weh asal aku tak balance?” “Weh macam tu ke? Eh bukan macam ni ke?” “Weh weh weh.” ...
Macam ni lah, masing-masing ada level kefahaman and kepandaian masing-masing. Kau…