Posts

Showing posts from February, 2015

Wedding

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Tamatlah sesi mereput untuk weekend ni. Enjoy holiday? Whut, cuti tak cukup? Nak panjang lagi? Beryukurlah kamu dapat pulang ke kampung halaman berpeluang meluangkan masa bersama dengan keluarga walaupun sekejap sedangkan ada yang masih jauh di perantauan meratap merindukan kampung halaman. Bersyukurlah nak, bersyukur.
My so-called holiday is now over, takdelah mereput sangat pun. Isi banyak lagi ni, lemak pun makin tebal boleh buat kot kulit lagi ni. So far alhamdulillah takde ulat duk makan diri ini dalam proses pereputan ni. I spent my time wisely, so proud of myself berjaya jihad lawan nafsu #sisbangga Well takdelah fully berjaya, tewas jugak kekadang dengan perasaan mengantuk yang bermaharajalela ni. Some subjects ada yang dah berjaya difahami tapi belum fully melekat kat otak, tapi alhamdulillah dipermudahkan urusan study. Tak sempat nak cover semua topik dek terluang lebih masa untuk melayan encik mimpi (not that Encik Mimpi no no)

We went to …

Mereput

11:54 PM, Atas katil
Proses mereput bermula. Kenapa mereput? Kenapa bukan berkulat, kenapa bukan perkataan lain, kenapa mesti mereput? Probably it's a trend, a new way of saying you're bored doing nothing. Same goes to 'pishang'. What the heck the banana got to do with boring? Okay aku bukan nak merepek pasal benda ni. Baik buat research pasal Islamic Finance (sebab sampai sekarang masih lagi lost dalam kelas Islamic Finance)
So, ramai yang balik sempena cuti raya cina ni. Hampeh ah korang, bukannya raya puasa semua berebut nak beli tiket sampai habis kesian kat aku tak sempat nak beli kurang asam padan muka siapa suruh lambat. Dey mana gua tau tiket balik raya cina boleh laku macam pisang goreng (plus cheese eww how does it taste actually?) Takpa bukan rezeki nak balik. Maka dengan ini, genap sebulan tak menjejakkan kaki di kampung halaman. Eleh baru sebulan, cakap macam orang yang study kat oversea yang dah bertahun tak balik. Pondan.
I'll just look at the bright…

The Special One

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
WARNING : BAHASA PUITIS SEDANG DIGUNAKAN!
Di kala aku tengah melepak atas katil, menunggu Maghrib, berkira-kira mahu mandi atau teruskan aktiviti membuang masa sebab baru lepas melahap jadi agak tidak sesuai untuk mandi maka aku teruskan aktiviti melepak di atas katil. Lagi 10 minit azan Maghrib bakal berkumandang jadi aku membuat keputusan untuk mengambil wudhu seusai berkumandangnya azan Maghrib.
Sementara menunggu, aku membaca buku Diagnosis2 (jutaan terima kasih buat Musfirah kerana sudi memberi pinjam). Aku terbaca satu bab yang dicoret oleh Dr. Anwar Fazal berkenaan solat. At that moment (dah kenapa tetiba mai sasterawan inggelish?), ibarat satu tusukan tepat ke dada, menusuk qalbu. Terlintas satu soalan di fikiran ;
"Kalau aku boleh bersiap awal dan lawa-lawa untuk pergi ke kelas jumpa lecturer, kenapa aku tak boleh buat benda yang sama untuk solat dan bertemu dengan Allah?"
Subhanallah, soalan yang terlintas di fikiran, soalan daripad…

Road To Degree : Taaruf Week

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Taaruf Week is over, let’s make some feedback on this event.
Kami kena gerak dari mahallah seawal 5.15 pagi dan kena bangun pukul 4.30 pagi. For people who just had almost 4 months break with ruined sleeping pattern (like me), yeah susah gila nak bangun bro but still, masih awal daripada roommates (nah boleh buat bini okay). 
For the time management, I give 1 out of 5 points, I would say extremely poor. Taaruf week selama 5 hari, dari sebelum Subuh sampai tengah malam, and there a lots of not-so-brief briefing each day. Habis satu briefing ada lagi satu briefing. The thing is that, briefing berjuta tapi yang merangka tentatif lupa nak consider sekali tentang perangai VIP and speaker yang tak pernah nak punctual. Kami kena masuk hall awal and terpaksa menunggu lagi lama sebab depa ni haa. Briefing tak start on time pastu asyik drag masa sampai solat Asar pukul 6 lebih setiap hari, macam ni orang panggil yuyaiyey?
PLUS, kerusi pulak uzur gila sampai du…