Posts

Showing posts from January, 2015

Road To Degree : Part 4

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
One week left before the enrolment. I started packing some of my things last week and I think I’ll bring lots of things, well you know girls aha! Okay I’m kinda nervous, because of few things.
Taaruf Week Need to bear in mind, taaruf week for degree tak sama macam foundation dulu, dengar katanya macam penat sikit. Kat Gombak pulak tu, of course lah lagi besar daripada PJ and uh tak larat for the campus tour. Boleh kasi excuse tak untuk bebudak econs? Kami dah puas meneroka kat Gombak for one year and half adeh okay okay jangan mengada kau ingat kau anak raja boleh dapat excuse untuk alasan yang entah pape tu? You wish, sister.
Roommates After three semesters being with the same roommates, so this time I’ll be getting the new ones. Not hoping too much, cukuplah sekadar roommates yang baik, tak cerewet and pembersih. Because a room is like a home so whenever you come home, you want to come back home feeling relaxed. Kalau dapat roommate asyik bikin stres…

Haram is Haram

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
We can see worse things happen to the world today because the end of the world is coming. Bak kata orang melayu, dunia makin tenat, dunia akhir zaman. Menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal. Fitnah sana sini. Sebagai muslim, malu tengok perkara-perkara macam ni tapi lagi malu dengan diri sendiri sebab tak mampu bersuara nak menegakkan agama Allah, dan malu sebab diri sendiri dua kali lima je dengan dorang. Lembik macam ni nak jadi khalifah Allah? Dream on, sister!
FYI, I was a kpopper. No, bukan sekadar kpopper yang layan lagu je but kpopper yang boleh tahan fanatik. Layan kpop everyday tapi Quran jangan harap nak sentuh everyday. Kenal beratus artis korea tapi kalau ditanya 10 sahabat Rasulullah yang dijanjikan syurga, jangan harap boleh jawab. And wa pernah pergi tengok konsert nyanyian artis kpop, my favourite boy band. Oh tak bukan yang beli tiket sampai beratus tu. Fanatik fanatik jugak tapi tak sanggup habiskan duit untuk konsert, …

Road To Degree : Part 3

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Oh well hello there! The war is over and I survived! What war again? Yes, the Prereg War. Toldchu IIUM is full of surprises and ‘good’ enough to make the student go crazy. It’s probably trending on twitter since almost everyone is complaining there. 
Process flow dia lebih kurang macam ni tau :  1. Update biodata and confirm the declaration upon the information you have given 2. Activate matric number  3. Pre-registration courses that will be taken for upcoming semester. 
Selagi kau tak complete first stage, jangan harap dapat prereg, haa macam tulah lebih kurang. Tak paham jugak apa masalah server dia, sampai laaani ada lagi yang tak lepas first stage tu. Website buat hal maybe, bila save information, dia tak mau save. Selagi information tak lengkap, selagi tu tak boleh nak tick declaration tu. Kesian depaa, cheq pulak tak mampu nak tolong sebab tolong buat pun, still jadi benda sama.
Semalam punya ah kalut sebab prereg dijangkakan pukul 12 tengah m…

Road To Degree : Part 2

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Bertemu kita kembali dalam rancangan Road To Degree, apabila wanita berbicara. Hmm macam tak kena je tagline tu kan. Okay so now in part 2, I’m going to talk about the offer letter. IIUM is just full of surprises, we call it“UIA-NESS.” Awai-awai dengaq offer letter keluar on 2nd January pastu bila semua orang dah try bagai nak rak bagai nak almari apa semua, tak dapat-dapat jugak offer letter tu, baru lah dapat info yang offer letter keluar on 7th January. Well biasa la tu hahaha so bakal student yuyaiyey, you’ll get used to it.


Alhamdulillah I managed to get the course I want – Accounting. Some people don’t get the course they want but hey, chill. Course yang tertulis kat offer letter tu hanya sekadar dakwat di offer letter. You’ll get the chance to choose the course in second year. First year ni kita lek dulu sebab semua akan ambik subjek yang sama which are the basic subjects required before entering the department (Dept of Accounting, Islamic Fin…

Banjir

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Recently, banjir melanda Malaysia terutamanya negeri-negeri di kawasan pantai timur – Kelantan, Terengganu dan Pahang. Aku rasa kelantan la yang badly affected, yang lain mungkin teruk jugak tapi tak seteruk kat Kelantan. Certain kawasan yang tak pernah kena banjir pun kena jugak. Total damage takyah cakap, probably berbillion. Bukan kata dorang tak bersedia leklok nak hadapi banjir tapi air naik cepat sangat, tengok-tengok dah cium lantai rumah.
I was on the way to KL yesterday, by car. Oh lupa nak habaq cheq orang kelantan, walaupun cheq suka cakap bahasa utagha tapi cheq anak sejati kelantan.Kat Lemal (somewhere in Pasir Mas), bahu jalan habis pecah as if ada gempa bumi berlaku. Pagar rumah orang runtuh, stall kedai jual nasi terbalik. Kat Kuala Krai pulak, it looks like an abandoned city. Lumpur sana sini, kedai-kedai semua kaler coklat dah (bersalut lumpur). It looks almost like 'tsunami kecil'. Dekat kawasan kampung, boleh nampak dengan…