Cinta High Class

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Past few days I started reading Cinta High Class, by Fatimah Syarha and Dr Farhan Hadi. Uh yes, buku pasal cinta tapi cinta in proper way, with good explanation from Quran and hadith, bukan cinta berangan huhahuha tak tentu hala. Terbukak la minda ni sikit, boleh nampak apa yang selama ni difikirkan betul tu sebenarnya salah.

Kita nak orang soleh, kita kenalah jadi solehah dulu. Siapa tak nak jodoh kan, fitrah manusia, nak menyayangi dan disayangi. Nak cari jodoh yang baik-baik tapi diri sendiri bak lalang huru-hara dilanda ribut petir, toksah berangan. Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” Jangan mudah sangat nak offer cinta kat lelaki sembarangan. Kita jadi perempuan high class, nanti dapat ah laki high class, barulah cinta high class (wah bijak sungguh tuan hamba bermadah kata)

I’m nothing like her (watak dalam cerita tu). Dengan ikhtilat tak jaga, aurat tak tentu hala, buta ilmu agama. Tapi tak terlambat lagi nak berubah. Masa muda ni ah nak persiapkan diri dengan ilmu, agama dan akhlak yang baik, sebab belum terikat dengan apa-apa komitmen. My lecturer, Madam Hasnah pernah cakap university life dia, dia tak pernah ambik kisah pasal cinta sebab dia enjoy dia punya teen life (read : enjoy in a good way). And from what I see, now she’s an excellent lecturer, with a good husband (ustaz gituu) and cute baby. So the point is, persiapkan diri kita jadi solehah luar dan dalam dulu, baru ah dapat yang soleh. Tamat riwayat sang kancil.

Bab cinta laju je kan. Okay next time topik lain, tak janji la tapi ..