Posts

Showing posts from December, 2014

Iqra'

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
I’m not a person who loves to read. Kalau baca novel, nak habiskan satu bab tu punyalah liat sampai dua tiga kali belek-belek page seterusnya sebab nak kira berapa page lagi nak sampai ke ending bab tu. Tu baru ending bab, ending satu buku? Lagilah liat. Tu novel, kalau buku study? Liat kuasa infiniti. Certain orang baca novel boleh habis satu hari, ada jugak satu hari satu bab. But me, satu hari setengah bab kekadang skip satu hari tak baca langsung pastu ade hari baca sampai lima bab sekaligus. Tak konsisten, uh.
Tapi!
Okay ah tu, membaca jugak kan. Tak membaca tak luas pengetahuan. Tapi kalau semua buku yang duk baca tu genre cintan cintun je, bukan luas pengetahuan, luas angan-angan namanya. I’ve read The Fault in Our Stars, Eleanor & Park and Losing Hope recently, in a row and yes ade ah feel konon tengah dilamun cinta tu. Paling takleh blah bila baca Eleanor & Park. Bila sehari tak baca, mula rasa rindu kat Park, like seriously acano che…

Cinta High Class

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Past few days I started reading Cinta High Class, by Fatimah Syarha and Dr Farhan Hadi. Uh yes, buku pasal cinta tapi cinta in proper way, with good explanation from Quran and hadith, bukan cinta berangan huhahuha tak tentu hala. Terbukak la minda ni sikit, boleh nampak apa yang selama ni difikirkan betul tu sebenarnya salah.
Kita nak orang soleh, kita kenalah jadi solehah dulu. Siapa tak nak jodoh kan, fitrah manusia, nak menyayangi dan disayangi. Nak cari jodoh yang baik-baik tapi diri sendiri bak lalang huru-hara dilanda ribut petir, toksah berangan. “Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” Jangan mudah sangat nak offer cinta kat lelaki sembarangan. Kita jadi perempuan high class, nanti dapat ah laki high class, barulah cinta high class (wah bijak sungguh tuan hamba bermadah kata)
I’m nothing like her (watak dalam cerita tu). Dengan ikhtilat tak jaga, aurat tak tentu hala, buta ilmu agama. Tapi tak terlambat lagi nak berubah. Masa muda ni ah …