Posts

Showing posts from August, 2014

Dakwah

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
“Macam mana kita nak sampaikan dakwah?” – Kak Sumayyah, 2014.
Bila ditanya camtu, I was like hmmm acano aku berdakwah ye? Eh aku berdakwah ke pun, macam banyak lagho je masyaAllah sister. Aku bukan jenis yang berani menegur silap orang, sebab aku sendiri tak perfect, banyak kekurangan lagi so nak tegur orang pun macam tak sesuai je. Plus cara nak approach orang, cara nak tegur orang ni kena betul. Silap cara, mau tak bercakap seminggu dengan orang tu. Worst, putus hubungan. Nauzubillah mintak dijauhkan la ye. Korang, kalau ambo tegur sebab ambo sayang tau, bukan saja-saja nak malukan ke hape. Kita sama-sama menegur la ye, kata nak masuk syurga together-gether?

Point dia, tak perlu tunggu diri sendiri jadi sempurna dulu baru boleh nasihat orang. Kalau macam tu nampak gayanya memang sampai bila-bila agama Islam tak berkembang sebab dalam dunia ni takde sape yang perfect.
Eh back to the main point, “macam mana sampaikan dakwah.” Cara simple, thru pemakai…

Sabar

Image
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Tak tahu apa salah aku asyik kena deal dengan orang yang perangai dia jenis sangat mencabar tahap kesabaran. Well, Allah tahu aku bukan jenis penyabar, dia bagi aku ujian kena hadap orang macam ni, so that aku belajar untuk sabar. Sabar demi jaga hati orang. Sabar walaupun hati sendiri sakit terkoyak rabak. Sabar walaupun asyik kena mengalah even orang lain yang salah. Sabar sebab sabar itu sebahagian daripada iman. Nak jadi orang beriman kan? Cuba sabar dulu. Perkara sekecik tu nak melenting lek ah sister, Rasulullah saw dulu terima macam-macam fitnah, ada baginda melenting? Never sis, never. So Athirah, kau nak contohi baginda tak? Then belajar la sabar ye. Allah takkan uji kau dengan perkara yang kau tak mampu nak hadapi. Mungkin one day kau boleh settlekan problem dengan orang macam ni dengan cara lebih berhikmah, dengan cara tak menyakitkan hati sesapa. In shaa Allah. Aku masih belajar, lisan aku belum cukup baik, setiap kata keluar dari mulut a…

Aidilfitri 2014

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Happy Eid Mubarak! This year, celebrating Aidilfitri as nineteen and masih lagi beraya tanpa suami di sisi. Hiks gatai noh. Wehh cheq nak habaq sikit, bila raya ni makin menjadi-jadi aura nak kahwin tu. Sebab asyik tengok baby yang comel gebu gilos, and makes me so eager to become an ibu! MashaAllah sister, you’re only 19! Takyah nak gedik sangat please, takde jantan nak kat kau pun. Lelaki ramai. Ehhh? Hiks.
Ramadhan tahun ni terasa cepat sangat. Taktau la terasa cepat tu sebab penuh dengan perkara yang baik atau just bazirkan Ramadhan dengan perkara lagha. Tapi harapnya dah manfaatkan sepenuhnya in shaa Allah. Another Ramadhan in Mahallah Maryam and it will be the last. Next year dah masuk degree, takde dah Mahallah Maryam. Hashtag – Mahallah Maryam dalam kenangan. Some new experiences, pergi berbuka puasa di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin , Putrajaya (or known as Masjid Besi). It’s kinda fun going for terawih at different places, so that you ca…