Ikhlas

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Susahnya nak ikhlaskan diri kalau hati tak terbukak nak terima ilmu. I don't know why but everything seems so wrong this semester. Walaupun jadual kelas takdelah packed sangat macam sem lepas, tapi die punya stress level tu lagi tinggi. Stress sebab ape pun aku taktau. Bila pikir je banyak kerja tak settle, mulalah gelabah nak nangis sampai migrain sampai sakit kepala.

Sampai satu tahap aku rasa nak give up, member ade share reminder that said "When you feel like quitting, think about why you started." Okay aku pilih UIA bukan sebab nak further study je, but as the platform aku nak cuba ubah diri aku, into a better person than before. Tapi bila banyak peluang untuk aku terima ilmu agama, terima usrah untuk rapatkan ukhwah, hati ni macam degil gila macam nak rebel je. As if hati tak terbukak nak terima ilmu. Astaghfirullahalazim.

Salah satu sebab kita selalu rasa stress sebab kita jauh daripada Dia. Let say kau just focus study tapi ilmu agama entah ke mana memang habuk pun kau tak dapat. Okay fine kau dapat dunia tapi akhirat kau hancus. Lately aku asyik stress je, and then ade pulak tawaran untuk join usrah. Asalnya memang tak nak join sebab serabut banyak kerja tak siap tapi cuba renung balik. Kita boleh spend masa whole day untuk kerja dunia tapi untuk ilmu dunia akhirat, seminit pun tak boleh? Ops terkena batang hidung sendiri.

Member cakap, kita sepatutnya ade at least satu usrah. Boleh sesama share ilmu and peringatan. Mungkin Allah bagi hint suruh aku dekatkan lagi diri dengan Dia and maybe by that I can be stress-free. Ya Allah, bantu aku ikhlaskan hati dan tajdid niat. In shaa Allah. Rabbi yassir wala tu'assir, Rabbi tammim bi khair :)