Posts

Showing posts from March, 2014

Secret

Kewujudan manusia yang tak reti nak simpan rahsia ni memang bawak masalah. Kalau orang bagitau kau rahsia dia, paham lah yang dia percaya kat kau and just nak share rahsia tu dengan kau, bukannya nak share dengan satu dunia. Dan kalau dia dah pesan "Jangan cakap kat orang lain" means jangan cakap kat orang lain! Bila dia pesan camtu, doesn't mean you can go around and talk about that secret and then said "Jangan cakap kat orang lain." Then orang tu pun bagitau orang lain and orang lain bagitau orang yang lain-lain and then tadaaaa, the whole world knows. So stupid, don't you know what does secret means? Tak kisah lah kau bagitau kat orang yang memang pandai simpan rahsia sekalipun, kalau dah si pemilik rahsia tu cakap jangan cakap kat orang lain, means no one should knows except you!
But after all, it's all my fault. Shouldn't talk about my own secret. Should just keep it on my own. My bad. And now I have to face all the consequences.

Support

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Kau tahu, perkara paling susah sekali dalam proses berhijrah ke arah lebih baik daripada sebelumnya ialah istiqamah. Sebab kadang-kadang tak yakin dengan diri sendiri, kadang-kadang sibuk sangat pikir ape orang nak cakap ape orang nak fikir, kadang-kadang iman tak kuat, kadang-kadang penat nak lawan nafsu sendiri and kadang-kadang takde support. Kau kena paham, orang yang nak berubah ni perlukan sokongan. Sebab dia masih lagi mencari jalan menuju Allah and for sure lah kita tak nak niat baik dia tu stop tetiba tengah jalan kan. Support! Susah sangat ke? Bukannya dia mintak kau berubah bersama-sama dia (walaupun tu niat yang baik), dia just nak kau support. Ni tak, bukan support malah seperti mengajak dia menjadi seperti dia yang dulu, yang teruk.
Kau kena paham kalau dia cuba menjaga aurat dia. Pikir sebelum cakap something like :
"Dah pakai baju lengan panjang, tak payah lah pakai handsocks." "Alaa sekali ni je pakai baju ketat, takde p…