Posts

Showing posts from October, 2013

Semester 1, done!

Assalamualaikum ♥
Maka kelmarin berakhirlah penantian result untuk semester 1. The result was said to be announced today but yeahhh gatal terlebih awal pulak naaa. So how's my result? Well, not as I expected but Alhamdulillah. Be grateful for what you got. At least you have done your best and you should be thankful because there are some other people who got less than you. Be grateful, okay. Ni tak, ade yang tak reti bersyukur cakap "Alaa 3.89 je?" Kalau hang nak rasa sup kaki aku, pun boleh pun bolehhh.
Bukan rezeki aku nak dapat empat rata untuk first sem ni. Dapat dekan pun jadi hiks. And alhamdulillah I managed to be exempted from Arabic class for next sem. Yay tak perlu naik level 2. Excited kau nyahhh. Yelah aku bukan from sekolah agama and takde basic Arab. Okay memang aku pernah belajar Arab tapi setakat darjah berapa je kott, memang dah berkurun tinggal, habuk pun takde pasal Arab dalam otak. Tapi bila ade senior cakap "Ade je yang takde basic Arab, masuk …

Mentaliti Manusia

Mentaliti manusia.
Suka menilai dari apa yang zahir.
Suka menilai dari apa yang mereka lihat.
Mulut laser tak kena tempat.
Cakap ikut lepas mulut,
Cakap ikut suka hati,
Tak peduli hati orang lain tersinggung,
Mereka itu, hubungan dengan Allah terjaga,
Tapi hubungan dengan manusia hampa.

"Bagaimana orang Islam yang paling utama?" Rasulullah SAW menjawab, "Iaitu orang Islam lainnya merasa aman dari lisan dan tangannya." [Hadis riwayat Bukhari dan Muslim]
Alim, tapi mulut macam longkang buat apa?

Semester Break

Image
Assalamualaikum♥
Hello, semester break! So exam dah habis, walaupun most paper aku banyak mengarut merapu meroyan and segala mengarut lagi, but at least I've tried my best and the rest I leave to Allah. Aku bertolak balik from mahallah petang semalam. Ayah bikin aku cuak sebab at first die cakap die nak datang lepas habis kerja so I was expecting he'll arrive at night. Sekali die text aku yang baru bangun tidur petang tu, "Sejam lagi ayah sampai." Dengan barang tak habis packing lagi, memang kelam-kabut ahh. But thanks to le roommates and neighbours yang baik hati gilaaa tolong aku angkut segala barang yang macam nak pindah rumah tu.
And so, balik Puchong makan yong tau fu Puchong! Haha okay tak penting. And malam semalam, ayah tanya, "Ayah nak pergi ambik kawan ayah kat KLIA, nak ikut?" Like daaa, buat ape aku nak ikut, nanti awkward lah kalau ade kawan ayah sekali. So aku decide tak ikut. But then bila ayah balik, aku rush lah bukak pintu kan. Sekali nam…