Judge


Assalamualaikum 

Few weeks ago, tok ayah datang ke rumah, nak berjumpa la kan cucu dia ni yang baru dapat result SPM, sambil nak kasi hadiah. Untung lah lepas dapat result ni, asyik dapat hadiah je. Alhamdulillah dimurahkan rezeki oleh Allah. Tok ayah gave me a nicely wrapped gift. Nampak tak effort seorang datuk kepada cucunya. When I unwrapped it, I was speechless. What I saw just a box of toothpaste. To be honest, there's a little bit frustration at that time, because I was expecting something else. So takpelah ubat gigi pun, berguna ape. Simpan je dalam almari sebab tak nak guna lagi.

But then last night, Liena bawak kotak ubat gigi tu and kasi kat aku yang tengah syok landing atas katil sambil main kucing. Dia pelik lah jugak sebab kotak tu ringan, seems like it wasn't a toothpaste in that. So she opened it and tadaaa, memang takdak ubat gigi pun. Dalam kotak ubat gigi tu ada pen and sampul duit raya. Oookayy, fulus rupanya. Bangang betul, tengok kotak ubat gigi pun takdak usaha nak check ape yang ade kat dalam tu. Sebab kotak tu nampak macam tak pernah dibuka lagi so I thought it was really a toothpaste. Kotak ubat gigi kan, apelah sangat. Kalau dapat kotak emas, confirm dah bukak terus. Pemikiran kolot, nak yang cantik je.

What I was trying to say is, kita selalu menilai daripada luaran kan? Be it things or people, we always judge from the outside, not even trying to look what's inside. I'm just the same, judging people from the looks. Because it's hardly to trust people nowadays, especially with the good looks. And it's even harder to trust people with ... not-so-good looks.