Who said I need a driver anymore?



Finally, here I am in Instanbul woohooo! Eh salah skrip salah skrip.

TAKE TWO. Finally, I passed the JPJ test woohooo! Allah itu Maha Berkuasa, menggantikan penantian yang pahit dengan pengakhiran yang membahagiakan. Ceh bermadah bagai. I've been through lots of thing before I finally made it.

Aku sepatutnya dah test 31 Jan, sekali dengan Bihah but unfortunately testcard kena reject sebab ada tersalah tulis. Tertunda lah test aku ke 12 Feb. At that time, Allah saja tahu betapa frust nya aku. Rasa nak mengamuk nak marah semua ada. Aku cepat melenting bila terima ujian Allah yang sekecil tu. Tapi at last aku sedar ada hikmah di sebalik apa yang terjadi kan. Maybe aku akan failed ke kalau pergi test on that day or Allah tahu aku tak ready lagi. Anything is possible.

Yesterday, hari terakhir pergi practice kat sekolah memandu. Memang haprak semua tarak jadi sebab dah lebih seminggu tak pergi practice. Sesenang part parking tu pun boleh pulak tayar depan langgar divider bila nak keluar. Not once but many many times. But I believe the sayings say "practice makes perfect". And I did better at the end of the practice.

But then, Pa'an cakap dia tak jumpa nama aku kat list. Aenn said so. And pakcik said the same thing. So I was like, "Again?" Tapi satu ayat pakcik yang tak buat aku frust tertonggeng like before is "Takpo, awok standby esok takut namo awok tubik esok." Translation : "Takpe, awak standby esok kot2 nama awak keluar esok." So there's a bit of hope, kan? So I went back home and did solat hajat. Then semalam start hujan, so I thought mungkin hajat saya dah termakbul. Haha hape kau hengat ni macam citer The Odd Life of Timothy Green, yang kau boleh mintak hajat then hujan turun sebagai tanda Allah makbulkan hajat kau? Well, maybe.

So today's morning, pakcik call and I heard what I want to hear. "Nama awak dah ada." Alhamdulillah. Aku pergi sekolah memandu around pukul 10.30 pagi. Sempat jumpa Aenn and Kak Yah sebelum daftar nama. I was the last with no. 95, and aku dikira sebagai LUAR KAWALAN sebab nama aku baru ada hari ni. Wah special betul itewww. Special lah sangat jadi yang last tu kan. Aww menyampah.

Waited for hours at the pondok, bathed in the rain, shoes gone wet. Dugaan dugaan. So my turn arrived, berlari-lari anak lah aku dalam hujan rintik-rintik, air bergelora, emak bagi seposen ... err okay enough. Masuk je kereta, terus ketar lutut. Dude, handbrake berat gila kot! I need two hands to handle it. Omaigod, nak naik bukit macam mana? But cool cool, baca Bismillah and selawat banyak-banyak and Alhamdulillah I made it. Next part, which was the scarriest part, masuk parking. Apa yang terjadi time practice kelmarin terjadi hari ni. Jyeah, tayar depan langgar divider but I was lucky sebab pakcik JPJ tu tak nampak. Lucky enough, huh?

Last part, tiga penjuru. I hate this one damn much tapi Alhamdulillah aku boleh buat dengan cemerlang terbilang dan gemilang and JPJ tu pun cakap okay. So apalagi, hip hip hooray! But I still have to wait for the jalan raya part. Udah ler penat menunggu from pukul 1 sampai pukul 4. Tapi Alhamdulillah, part jalan raya pun berjalan lancar. So the waiting's over. On the way balik, rasa nak tidur je dalam kereta pakcik sebab terlalu penat but happy in the same time. I'm glad I finally made it. Semuanya bantuan daripada Allah dan support daripada kawan-kawan. And not forgetting, my pakcik Mat yang bagi tunjuk ajar since I know nothing. Thanks all mmuacks aww aww.

So who said I need a driver anymore? Now I can drive on my own ;)