Tutorial : Scroll Box Dalam Entri

Assalamualaikum.



Hari ni, Tyrah nak buat tuto letak scroll box dalam entri. See this scrolling box? Yes that's it! Kalau korang nak entri korang yang panjang lebar tu nampak kemas, boleh la try oke?




1. Dashboard > New Post

2. Switch mode ke 'Edit Html'


3. Copy code kat bawah ni & paste dalam kotak new post tadi.
<center><div style="border-radius: 10px; border: 1px dashed #78d2f0; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">
Entri korang
</div></center>
Notes :
- Hijau : Saiz lengkung border
- Pink : Ketebalan border
- Orange : Type of border ( dashed / dotted / solid )
- Purple : Kaler border
- Merah : Tukar dengan ayat korang
- Height & width boleh adjust ikut taste sendiri.

4. If korang nak letak gambar, boleh je. Tukar semula mode ke 'Compose'.


5. Korang klik je dalam kotak scroll box tu, then add gambar macam biase. Tekan simbol insert image tu untuk upload gambar.

Done. Happy trying :)

Comments