Posts

Showing posts from January, 2012

Malu

Image
Assalamualaikum ◕‿◕
Alkisah bermula, kitorang Kumpulan C untuk kelas Fizik ni masuk dalam dewan exam. Semua berkumpul ikut group masing-masing. Mentee ikut mentor masing2. Nak dijadikan cerita, saya nampak botol air saya atas meja group Emi. Emi pulak jenis suka kacau orang, so saye fikir mesti die yang letak botol air saye kat situ. 
So saya mintak lah Emi bagi semula botol air saye tu. Saya minum dan minum. Dua kali minum oke. When I about to simpan my botol air dalam beg, saya nampak botol air saye kat tepi beg tuhh. Eh saye ade berapa botol air?
Now I realize, that one is NOT MINE! Then air sape saye minum? Berdebar sudah. Takut gila. Kalau tengok muka saye, memang cuak gile. Saye tengok Emi, Emi tengok saye. Same2 tengok pelik. Then mentor Emi nampak botol air die dengan saye, terus die datang ambik. Lohh die punye rupenye. Maluuuu tak terkata. Kecoh dalam dewan kejap.
Die tak perasan pun botol air die hilang and saye tak perasan pun ade 2 botol air dengan saye. Kebetulan la pul…

Freebies : Background #2

Image
Assalamualaikum ◕‿◕

Nak kasi freebies background pulak. Silakan ambik, jangan segan. Boleh pandang-pandang, jangan segan-segan. Kalau ambik tu, bagitau la oke. Laptchu. Bye gtg.
http://2.bp.blogspot.com/-XwPYUTgS_3g/Tx59ysLS_5I/AAAAAAAABvk/IoCKqPus3h8/s1600/bg-linepurple.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-7RWGqKcHWpM/Tx59zWL1kzI/AAAAAAAABvs/m0VCNLMLDJc/s1600/bg-lineblue.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-kfghp06WrTQ/Tx590_Jo84I/AAAAAAAABv0/CQK3Sgbuxo4/s1600/bg-linegrey.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-IJNOnm2Sw34/Tx592S_5KqI/AAAAAAAABv8/9wFP37VZR9A/s1600/bg-lineorange.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-hRYHGlDJUCI/Tx593K8PRSI/AAAAAAAABwE/HVUIvoabbcw/s1600/bg-linepink.jpg
♥ Cik Tyrah

Tutorial : Cara Menggunakan Blockquote

Image
Assalamualaikum ◕‿◕
How to use blockquote? Saye sepatutnya buat tuto ni duluuuuuu. Tapi saye tak buat sebab saye ingat semua orang reti gunakan blockquote. My bad. Tak payah cakap banyak, watch and learn.
1. Dashboard > New Post
2. Buat entri korang macam biase.

3. Highlight perkataan yang korang nak blockquote-kan.

4. Tekan simbol yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Done.
Usually, blockquote digunakan dalam tutorial bila ade code Html. Sebab nak prevent code tu daripada jadi benda lain. Contoh, kalau Tyrah nak post code shoutbox, Tyrah kena blockquote-kan die sebab kalau tak, akan ade shoutbox kat entri tu nanti. Tak paham? Tyrah pun tak reti nak explain. Hee.
♥Cik Tyrah

Tutorial : Curve Image

Image
Assalamualaikum ◕‿◕
If korang nak gambar kat post korang ade curve sikit tanpa perlu edit, korang boleh follow tuto ni. Tapi diingatkan, tuto ni hanya untuk Template Designer Layout Simple. Saye buat tuto ni berdasarkan code saye sendiri. So kalau tak jumpa code, maybe sebab guna template lain. Tapi tak salah mencuba. Happy trying!
1. Dashboard > Design > Edit Html
2. Tekan Ctrl dan F serentak, cari code kat bawah ni. .post-body imgKorang scroll bawah sikit, full coding die macam kat bawah ni. .post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
.BlogList .item-thumbnail img {
padding: $(image.border.small.size);
}
  background: $(image.background.color);
  -moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .0);
  -webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .0);
  box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .0);
}
.post-body img, .post-body .tr-caption-container {
padding: $(image.border.large.size);
}
Korang gantikan teks kaler pink tu dengan code bawah ni. border-radius:10p…

Tutorial : Private Shoutbox (Cbox)

Image
Assalamualaikum ◕‿◕
How to private your shoutbox? Tahu ke private shoutbox tu macam mane? Macam kat bawah ni.



Bagi mereka yang menggunakan private Cbox, korang boleh view mesej yang ditinggalkan dengan login akaun shoutbox korang tu. Means, private shoutbox ni cuma owner die boleh baca oke? Jom followwwwwww.
1. Bukak code shoutbox korang.
Code die lebih kurang macam kat bawah ni. Jangan copy yang bawah ni, sebab ni Tyrah punye. Korang tengok korang punye code. <!-- BEGIN CBOX - www.cbox.ws - v001 --><div id="cboxdiv" style="text-align: center; line-height: 0"><div><iframe frameborder="0" width="200" height="100" src="http://www7.cbox.ws/box/?boxid=218143&amp;boxtag=wm8pvl&amp;sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain7-218143" style="border: 0px solid;" id="cboxmain7-218143">…