Posts

Showing posts from December, 2011

Tutorial : Tutup Akaun Shoutmix

Image
Assalamualaikum ◕‿◕
Korang tau tak saye ni pemalas? Saye malas dalam semua benda termasuklah buat tutorial. Tapi kadang-kadang saye akan buat tutorial yang saye reti. Sebab saye ni baik hati. Oke sila muntah. Ni nak kasi tuto tutup akaun shoutmix. Since my adik dah buat tuto ni, apa kata korang cekidaut kat blog die je oke? Hee. Sorry sebab saye malas nak buat :)
Klik link bawah ni : Tutorial Tutup Akaun Shoutmix
♥Cik Tyrah

Freebies : Header #2

Image
Assalamualaikum ◕‿◕
Nak kasi freebies header lagi. Excited tak excited tak? Fine tak. Anyway, macam biase background transparent and width 780px. And don't EVER claim these as your own. Kalau ambik sila comment and sila kredit yaaaaa :)
http://4.bp.blogspot.com/-HopNwPzM910/TvUhq8DyOQI/AAAAAAAABrg/bIHwYOAMfq4/s1600/header-letsfly-purple.png
http://3.bp.blogspot.com/-wuO4zezNEgg/TvUhu5awspI/AAAAAAAABro/Pm_njkfyZbY/s1600/header-letsfly-blue.png
http://3.bp.blogspot.com/-rH-zAyehhHU/TvUhyAE2feI/AAAAAAAABrw/VrWsf-kE5T4/s1600/header-letsfly-green.png
http://1.bp.blogspot.com/-rC2fJj2TFrY/TvUh0U0QDDI/AAAAAAAABr4/4TdWj-DTYHU/s1600/header-letsfly-orange.png
http://4.bp.blogspot.com/-yd0tGjNOVQY/TvUh4fEg3zI/AAAAAAAABsA/6mb9HLUNYTU/s1600/header-letsfly-pink.png
♥ Cik Tyrah

Freebies : Header #1

Image
Assalamualaikum ◕‿◕
Takde angin takde ribut nak kasi freebies. Kalau berkenan ambik la, kalau tak, it's okay. Tak paksa pun. Header ni background transparent and width die 780px. If korang ambik, sila bagitau ek and sila credit. Btw, don't claims these as your own.
http://4.bp.blogspot.com/-c7mD0j-nvgI/Tt9Ar4S9eVI/AAAAAAAABnY/p2uJTYgK2XI/s1600/header-ablogtoremember-purple.png
http://4.bp.blogspot.com/-DAltqvzzI7M/Tt9AvpAXo8I/AAAAAAAABng/B0dFThAEzFo/s1600/header-ablogtoremember-black.png
http://2.bp.blogspot.com/-MhPG01fgzIc/Tt9AyeU3_8I/AAAAAAAABno/BhgZIlAFz7k/s1600/header-ablogtoremember-blue.png
http://3.bp.blogspot.com/-z4hFkCz0JJ0/Tt9A1aRFlZI/AAAAAAAABnw/8XtxwNT1wv4/s1600/header-ablogtoremember-orange.png
http://4.bp.blogspot.com/-wbTPDCzQ_B4/Tt9BYfNQskI/AAAAAAAABn4/T4dSMNsOnlw/s1600/header-ablogtoremember-pink.png
♥ Cik Tyrah

Tutorial : Hide Shoutbox + Gambar

Image
Assalamualaikum ◕‿◕

Ce tekan doodle kat tepi tu. Keluar shoutbox kan. And bukan shoutbox je, ade pakej tambahan gambar hubby saye yang sangat comel. Terima kasih kerana puji. Well you know, like hubby like wifey. Enough said. So nak letak gambar atas shoutbox tu? Boleh je, meh kite buat.
1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript
2. Copy code kat bawah ni dan paste dalam kotak gadget tu. <style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:110px;
width:100px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL ICON') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:0px solid #000000;
background:#ffffff;
padding:5px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 99-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = docume…

Tutorial : Header Hover Bergerak Ke Tepi Part 2 (Template Designer)

Image
Assalamualaikum ♥

Tutorial hari ni pasal header hover. Saye dah pernah buat tuto header hover bergerak ke tepi sebelum ni. Tapi yang ni, header die bergerak ke tepi and then masuk semula dengan smooth. Let's find out how.

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Ctrl+F, cari code kat bawah ni.
/* Header Full coding die macam ni.
Code 1 :
/* Header
----------------------------------------------- */ 3. Copy code kat bawah ni, then paste bawah code 1 tadi.
.header {
width: 780px;
-webkit-transition-duration: 3s;
margin: 0 auto;
background-color: transparent;
color: transparent;
padding-left: 8px;
}
.header:hover{
padding-left: 80px;
-webkit-transition-duration: 3s;
} Padding-left : boleh tukar right, top, or bottom.
3s : duration header tu bergerak ke tepi and masuk balik.

4. Save.

♥ Cik Tyrah

Resipi : Popia Nestum

Image
Assalamualaikum ♥


Hari ni nak share resipi buat Popia Nestum. Sedap wa cakap lu. Chrispy gitu. With helps from Syiqin punya kawan, kak Maryam. Thanks.

Bahan-bahan :
1. Susu tepung
2. Nestum (kisar sehingga sederhana halus)
3. Gula halus @ gula icing
4. Kulit popia

Cara-cara :
1. Gaul bahan 1-3 hingga sebati. Simpan dalam bekas kedap udara untuk elak masuk angin.
2. Gulung kulit popia sekeping demi sekeping.
3. Gunting/Potong kulit popia yang dah digulung tu secara menyerong.
4. Goreng dalam minyak yang banyak menggunakan api sederhana.
5. Selepas digoreng, toskan dan gaulkan bersama bahan-bahan yang dah digaul sebati tadi.

Maklumat Tambahan :
Kalau kulit popia tu tidak melekat di hujungnye, boleh gunakan air atau telur sebagai pelekat.
Nota Jari : Sukatan tidak disediakan. So buat sukatan sendiri hee.♥ Cik Tyrah

She's Grown Up

Image
Assalamualaikum ♥

Lama tak update. I mean, update entri yang ade story la. Kalau setakat update entri contest tu apelah sangat. Orang tak nak tengok pun. Anyway, Arishah dah start pergi Qiraati malam ni. Kesian pulak kat die. Yang lain semua ade partner, tapi die pergi sorang je. Saya berteman dengan Syiqin. Liena pulak, time die masuk Qiraati, saye dan Syiqin still ade, so die bukan alone la. Rishah pulak, sorang je, takde teman. Tapi kalau tak pergi sekarang, bila lagi iye dak?
Dah besar dah die. Tahun depan darjah 1. Selalu terpikir, macam mana die nanti. Nak pergi tandas kena teman. Die ni penakut tahap gaban. Kalau die kena buli? Kalau die tak pandai beli makanan? Kalaulah boleh teman die kan. Kesian kat die, takde teman.
But it's okay. Adik saye bukan sembarangan orang. She'll be fine. All the best, dik!


Nota Jari : Rishah suruh saye buat blog untuk die nanti besar.♥ Cik Tyrah