Tutorial : Spoiler

Ape itu spoiler? Check out kat bawah ni. That's spoiler.




1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript

2. Copy code kat bawah ni dan paste dalam kotak gadget.
<div id="spoiler" style="display:none">
ayat korang
</div>
<button title="Klik cepat!" type="button" onclick="if(document.getElementById('spoiler') .style.display=='none') {document.getElementById('spoiler') .style.display=''}else{document.getElementById('spoiler') .style.display='none'}">Tekan! </button>
Tulisan kaler merah korang tukar dengan ayat yang korang nak letak.
Tulisan pink, ayat yang akan display bile letak cursor kat button spoiler tu.
Tulisan hijau untuk perkataan yang akan display kat spoiler tu. Kira macam title die.

3. Save :)
Cik Tyrah

Comments

anis iela said…
nice tutorial, you know! really useful... if i wanna some tutorial from you,, can you help me??? :)
Fana said…
cik tyrah , thanks for this tutorial . :)
Anis Isel said…
Cik Tyrah,Anis nak tanya.In some blogs,kan ada spoiler macam ni.Tapi ada background.Boleh bagitahu macam mana nak buat tak? ^_^ Tenkiu
Cik Tyrah said…
@Anis Isel

Try sis refer tuto ni :)
http://www.lyssasecret.com/2011/12/tutorial-button-show-hide-spoiler-new.html
aina said…
hi :) best tengok tuto akak ;) nk tanye. Macam mane nk tukar spoiler tu jd kat nota jari tu. macam mane nk tukar?
Cik Tyrah said…
@aina

Sis bukak new post, tukar ke mode 'Html' and paste je code spoiler tu dlm tu. Bila dah siap masukkan ape2 yg sis nk tulis dlm kotak spoiler tu, tukar balik ke mode 'compose'.