Tutorial : Insert Gambar Dalam Header (Photoshop)

Thanks Aleya for requesting. Next time, tinggal link ye kanak-kanak. Senang nak kasi feedback. Oke jom, bukak Photoshop korang ye. Cik Tyrah gune Photoshop CS5. Jom tengok macam mane nak buat.

1. File > New


Then akan keluar kotak macam kat atas ni. Korang insert la saiz yang korang nak. Contoh, untuk header. Saiz 780x280 dah sesuai kot. Lepas tu tekan OK.

2. File > Place (rujuk gambar bawah kalau tak tau nak tekan kat mane)


Bila keluar kotak, korang pilih gambar yang korang nak masukkan untuk header. Make sure background gambar tu transparent, baru cantik untuk header. Untuk gambar comel yang dah transparent background die, korang boleh cari kat sini.

3. The result :


Tadaa! Nampak tak rabbit comel tu? Hee. Lepas tu pandai-pandai la korang adjust, drag, besarkan or kecikkkan. Anything ikut suka hati. Then boleh la add text. Happy trying darls 

Comments