Posts

Showing posts from November, 2011

Freebies : Icon Hide Shoutbox (Doodle)

Image
Assalamualaikum ♥
Hip! Hip! Hari ni gatal sikit nak kasi freebies. Suka, ambik. Tak suka, tengok je. Sila rujuk tutoHide Shoutbox ni. Terpulang pada korang nak letak kredit ke tak. But please, don't claim these as your own. Thanks darls. Oh btw, kalau ambik tu, rajin-rajinlah komen sikit. Hee.
http://1.bp.blogspot.com/-nRZ8_3ev1yk/TtNAtsNAWcI/AAAAAAAABjc/3CpcH3H_8rE/s1600/shout-yellow.png
http://3.bp.blogspot.com/-hz_cAr399BY/TtNAvIN8XSI/AAAAAAAABjk/kGHAxgwn2Wg/s1600/shout-blue.png
http://2.bp.blogspot.com/-jp6gRkRhfBc/TtNAwVASyzI/AAAAAAAABjs/HpFkVv_Jj-E/s1600/shout-green.png
http://4.bp.blogspot.com/-621_s0JGtuA/TtNAxh_37RI/AAAAAAAABj0/hj63w2o7Bgo/s1600/shout-orange.png
http://3.bp.blogspot.com/-0J0D1LYbGqA/TtNAy2UeFfI/AAAAAAAABj8/JgAR0ikD6h4/s1600/shout-pink.png
http://2.bp.blogspot.com/-MtrRwcBmpo8/TtNA0JEeCfI/AAAAAAAABkE/EoUTl-YELwI/s1600/shout-purple.png
http://4.bp.blogspot.com/-OVuONhlFp4s/Tyr97eAyDRI/AAAAAAAABwg/R-35ycSeKyg/s1600/shout-grey.png
♥ Cik Tyrah

Tutorial : Follow & Dashboard Bar (Template Designer)

Image
Assalamualaikum ♥

See that floating bar?
1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript
2. Copy code kat bawah ni dan paste kat kotak gadget. <div style="top:0px; left: 0px; width:13%; position:fixed; padding:3px; background:url('URL BACKGROUND'); color:#ffffff; font-size:11px; -moz-border-radius: 10px; -webkit-border-radius: 10px;"><center>AYAT KORANG</center>
<center><a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=ID BLOG KORANG">Follow </a>| <a href="http://www.blogger.com/home">Dashboard</a></center></div>
Tulisan kaler merah tu gantikan lah dengan yang sepatutnye. Background lawa2 boleh cari kat sini, sini or sini.
3. Save
Tak tau nak cari ID Blog kat mane? Sila klik sini. Baca elok2 oke.
♥ Cik Tyrah

Tutorial : Hide Shoutbox

Image
Assalamualaikum ♥


Nak hide shoutbox like me? Jom buat.

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript

2. Copy code kat bawah ni dan paste kat kotak gadget.
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:74px;
width:99px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL ICON') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:0px solid #000000;
background:#ffffff;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 99-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+&q…

Tutorial : Insert Link pada Teks

Image
Assalamualaikum ♥

This time, nak kasi tuto senang je. Orang yang dah pro maybe dah reti. Tapi adik2 kita yang baru berjinak-jinak dalam dunia blog ni perlu bantuan. Ceh bantuan gituu. Sape lagi nak tolong kalau bukan kita-kita yang dah lama ni. Eh lama tak bermaksud tua oke.
Contoh 1 :

Contoh 2 :

All you have to do is :
1. Taip ape2 yang korang nak taip.

2. Highlight perkataan tu.

3. Kalau korang nak insert link kat kotak gadget, tekan simbol macam kat bawah ni.
ATAU
Kalau korang nak insert link kat post, tekan perkataan macam kat bawah ni.
4. Ade keluar kotak untuk insert url kan? Insert la url atau link blog or ape2 link jela.
Done. Korang boleh apply ni everytime korang nak linkkan ape2 teks direct ke website mane2. Sorry if this tuto a bit confusing Kalau tak paham, boleh je comment or contact di facebook.
♥ Cik Tyrah

Result on Holidayyy

Image
Assalamualaikum ♥

Hi peeps. Long time no post. Hik hik #gelak gedik. Line internet la punya pasal, slow macam siput. Berukband la katakan. Kasi tikus makan baru tau. Eh tikus makan beruk? Anyway, I'm posting this to wish all of you, Tak terlambat lagi kan?
So, how's your holiday so far? Saye still lagi di rumah, takde perancangan pergi mane2 pun. Sebab my sis still on SPM so memang tak boleh nak makan angin la dalam masa terdekat ni. Maybe lepas die habis exam baru kitorang pergi KL, buat sepah kat rumah ayah. Hoho mane ade. Jadi suri rumah ade lah, sebab takde benda nak buat kat sane, so kemas rumah jela. Kalau ayah murah hati, bawak pergi shopping. Hee I'm not shopaholic oke. Just suka jalan-jalan. Window shopping gitu.
And time cutilah mase untuk menternak lemak. Tiap kali end-year holiday, confirm berat badan bertambah. Dan bertambah. Dan bertambah. Bukan setakat berat lah kan, body pun turut mengembang. Dan mengembang. Dan mengembang. Dan mengembang. Oopss CD rosak. H…

Tutorial : Spoiler

Ape itu spoiler? Check out kat bawah ni. That's spoiler.


ayat korang Tekan!

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript

2. Copy code kat bawah ni dan paste dalam kotak gadget.
<div id="spoiler" style="display:none">
ayat korang
</div>
<button title="Klik cepat!" type="button" onclick="if(document.getElementById('spoiler') .style.display=='none') {document.getElementById('spoiler') .style.display=''}else{document.getElementById('spoiler') .style.display='none'}">Tekan! </button> Tulisan kaler merah korang tukar dengan ayat yang korang nak letak.
Tulisan pink, ayat yang akan display bile letak cursor kat button spoiler tu.
Tulisan hijau untuk perkataan yang akan display kat spoiler tu. Kira macam title die.

3. Save :)
♥ Cik Tyrah

Konvokesyen Arishah

Image
Assalamualaikum ♥
It's 11.11.11 today. Ape yang special? It's just a date. Anyway, hari ni tadika Arishah ade buat majlis konvokesyen. Kat sekolah pulak ade solat hajat untuk bebudak SPM. Ayah yang pergi dengan Syiqin. Hee mesti buah hati bersalam dengan ayah kan? Menantu bersalam dengan bapak mertua. Hoho gedik.

Back to Rishah punye majlis. Ramai parents yang datang, sekali dengan anak-anak dorang. Omo, ramai gile bebudak especially babies. Geram je rase nak dukung sorang-sorang. Tapi sempat ambik gambar je. Arishah pulak buat persembahan. Lagu Hindustan hee. Die jadi lead dancer dengan kawan die sorang lagi, pakai skirt pink. Bakat die turun daripada saye kot. Haha perasan. Yea I was a school dancer during the primary school. Nothing else to say, layan gambar jom.






Arishah, the tallest one in front, wearing pink skirt. Lol pink :p
♥ Cik Tyrah

Tutorial : Button Follow Twitter

Image
Button follow twitter ni kasi senang lah orang nak follow twitter korang. Malas nak intro panjang-panjang, tengok je.

1. Log in Twitter > Profile > Edit your profile

And kat situ, korang akan nampak ade link kaler biru bawah kotak web. Die tulis (You can also add Twitter to your site here). Klik link biru tu. Then keluar lah macam kat bawah ni.


Macam2 ade tapi sekarang kite nak letak button follow twitter, so tekan yang link yang dibulat merah tu. Lepas tu, keluar lah pulak macam kat bawah ni.


Kat situ, korang adjust lah ikut suka hati korang. Lepas siap, korang copy semua code die. Tu yang dibulat merah tu kan.

2. Log in Blogger > Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript

Paste code yang dicopy tadi dalam kotak gadget. Done.

♥ Cik Tyrah

Tutorial : Recent Comments

Image
Gadget ni tunjuk latest comment kat blog korang. Dah namenye pun Recent Comments. Kalau nak, follow step kat bawah. Woohoo!
1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript
2. Copy code kat bawah ni and paste dalam kotak gadget tu. <div style="width:ancho;height:200px;overflow:auto; ">
<script style=text/javascript src=http://www.freewebs.com/filer/blogger/rc1blogger.js ></script><script style=text/javascript >var a_rc=5;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=100;</script><script src=URL BLOG KORANG/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments ></script><style type=text/css>  .rcw-comments a {text-transform: capitalize;} .rcw-comments {border-bottom: 1px dotted; padding-top: 7px!important; padding-bottom: 7px!important;} </style>
</div>
Tulisan kaler merah tu, korang ganti dengan url blog korang.
Contoh : http://miszathirah.blogspot.com

3. Save.

♥ Cik Tyrah

Tutorial : Insert Gambar Dalam Header (Photoshop)

Image
Thanks Aleya for requesting. Next time, tinggal link ye kanak-kanak. Senang nak kasi feedback. Oke jom, bukak Photoshop korang ye. Cik Tyrah gune Photoshop CS5. Jom tengok macam mane nak buat.

1. File > New


Then akan keluar kotak macam kat atas ni. Korang insert la saiz yang korang nak. Contoh, untuk header. Saiz 780x280 dah sesuai kot. Lepas tu tekan OK.

2. File > Place (rujuk gambar bawah kalau tak tau nak tekan kat mane)


Bila keluar kotak, korang pilih gambar yang korang nak masukkan untuk header. Make sure background gambar tu transparent, baru cantik untuk header. Untuk gambar comel yang dah transparent background die, korang boleh cari kat sini.

3. The result :


Tadaa! Nampak tak rabbit comel tu? Hee. Lepas tu pandai-pandai la korang adjust, drag, besarkan or kecikkkan. Anything ikut suka hati. Then boleh la add text. Happy trying darls ♥

Tutorial : Header Hover Bergerak Ke Tepi (Template Designer)

Nak header korang bergerak ke tepi? It's not that important but it's cool. Jom buat! Oh ye, diingatkan tutorial ni hanya untuk pengguna Template Designer yang menggunakan layout Simple oke :)

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl+F, cari code kat bawah ni
/* HeaderAs you can see, full code die macam kat bawah ni kan kan kan?
/* Header
----------------------------------------------- */3. Copy code kat bawah ni then paste bawah code tadi.
.header:hover{
padding-left: 30px;
-webkit-transition-duration: 5s;
}And it'll become like this :
/* Header
----------------------------------------------- */
.header:hover{
padding-left: 30px;
-webkit-transition-duration: 5s;
}Padding-left : Boleh pilih left, right, top or bottom.
30px : I'm not sure about this, but you can change it too. Try and error.
5s : Time untuk header korang move ke tepi tu :)

4. Preview & Save.

-Selamat Mencuba-

Freebies : Background #1

Image
Yuhuu! First time buat freebies background. I made this myself oke. Anyway, kalau nak ambik tu, sila credit oke. Thank you :))
http://2.bp.blogspot.com/-QU1DoyCwDPM/TrNoFLUkvEI/AAAAAAAABbw/6UOO0GKmq9c/s1600/canvas-purple.png http://2.bp.blogspot.com/-EB-wSFh_E_A/TrNoHbcKVFI/AAAAAAAABb4/fsnSzFLtHyw/s1600/canvas-blue.png http://4.bp.blogspot.com/-CBBZNda1Vw0/TrNoJqA6rgI/AAAAAAAABcA/RNPVnvYN7lc/s1600/canvas-green.png http://4.bp.blogspot.com/-7wt-UKZUgug/TrNoKubBGLI/AAAAAAAABcI/m-6YwxHhuHE/s1600/canvas-orange.png http://4.bp.blogspot.com/-A2Vpy9csV30/TrNoMGYljxI/AAAAAAAABcQ/1c61tM2C29U/s1600/canvas-pink.jpg