Posts

Showing posts from September, 2011

Freebies : Doodle #1

Image
Hello darls ♥
Ni first time saye kasi freebies. Freebies doodle. Excited tak excited tak? Oke malas dengar jawapan korang. Pleaseeee jangan gelak tengok doodle ni. Still mengasah bakat dalam doodling ni. Doodle same je, kaler je lain. Pilih le mane korang suke.





Psstt, kalau korang ambik tu bagitau la. Just nak tahu berapa ramai berminat. Hee takde kot. Credit, terpulanglah nak letak ke tak. Dah name pun freebies kan. Kalau korang baik hati, credit la ye. Hee ayat memancing. And don't ever claims these doodles as your own please. Toodles.
nota jari : klik gambar tu untuk saiz lebih besar oke?

Tutorial : Unclickable Header (Template Designer)

Image
1. Dashboard > Design > Page Element

Klik 'edit' kat column header.
2. Tick 'behind title and description' then klik Save.


3. Klik 'Template Designer'


4. Klik Advanced, then klik Blog Title


Adjust kaler font jadi transparent. Saiz font pulak pastikan 0px.

5. Save

Tutorial : Underline Berwarna

Image
Nampak itu underline kaler biru? Nak jugak? Jom followwww~
1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
2. Ctrl+F, cari code kat bawah ni /* Header3. Dah jumpa? Copy pulak code kat bawah ni u {
text-decoration:none;
border-bottom: 2px solid #33ddcc;
padding: 0px;
}4. Letak code yang dah di-copy tadi atas code /* Header tadi
5. Adjust code ikut taste masing2
2px untuk ketebalan line tu Solid untuk jenis line, boleh pilih solid, dashed atau dotted #33ddcc untuk kaler line tu, boleh pilih kaler di sini atau sini
6. Save

Resipi : Cupcake Oreo

Image
Hari tu ade buat cupcake, tapi tak banyak and tak cukup nak share dengan kawan-kawan. So hari ni aku share resipi die jela. Korang boleh try sendiri. Tak sedap takpe, percubaan pertama :)
the main ingredient, OREO. Takde oreo, bukan cupcake oreo la jawabnye. Cupcake Oreo Bahan-bahan : 2 cawan gula kastor 1 1/2 cawan tepung serba guna 1/2 cawan serbuk koko 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik 1 1/2 sudu kecil baking soda 1 sudu kecil garam 2 biji telur 1 cawan susu 1/2 cawan minyak sayuran 2 sudu kecil esen vanila 1 sudu air panas
Cara-cara : 1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celcius 2. Ayak bersama tepung, serbuk koko, serbuk penaik, baking soda dan garam 3. Pukul gula, telur, susu, minyak dan esen vanila sehingga kembang 4. Masukkan bahan-bahan yang diayak, air panas dan gaul sebati 5. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 22 ke 25 minit Krim Aising Bahan-bahan : 250g mentega 450g gula aising 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara : 1. Pukul mentega sehingga kembang da…