Terawih : Sunat ke Wajib?


I'm not asking a question. Janganlah ingat saye ni jahil sangat ilmu agama walaupun luaran saye tak nampak macam pious and so on. Ye saye tahu dan semua orang tahu solat terawih tu sunat. Tapi kan, korang tak rasa macam wajib ke? I do feel so. Jangan menghentam saye oke, this is my opinion only.

Saye tetiba terpikir pasal ni sebab kelmarin, ade lah kawan kelas saye ni cakap die tidur awal semalam. Then saye dengan spontannye cakap "Haa, tak pergi terawih!" Tetiba pulak saye terpikir, eh tak salah kalau die tak pergi terawih. Sunat je kan. Maybe kite pikir macam tu sebab bulan Ramadhan wajib ade terawih walaupun sunat. Err ada paham?

Betul tak kalau saye cakap :

  • Kita malu nak mengaku tak pergi terawih - atas alasan busy, uzur or malas :p
  • Kita malu kalau kawan2 tengah cakap pasal terawih, kita pulak diam membisu sebab tak pergi.
  • Kita rasa rugi sangat kalau tinggal terawih walaupun sehari.
  • Kita nak cepat2 habis period sebab nak join terawih jugak, rase rugi kalau tinggal.

Ni semua berdasarkan observation saye la. Saye dengar kawan2 saye cakap, orang lain cakap. And I experienced it myself. Saye memang rase rugi sangat-sangat kalau tinggal terawih. Yelah, kalau bukan bulan puasa, jarang kot saye nak buat perkara2 sunat ni.

So far, saye baru 2 kali tak pergi terawih. Sebab uzur and demam. Eh macam same je. Hee, suka tau demam baru ni, tapi tak tinggal puasa. Kalau zaman muda2 dulu, demam sikit mesti nak berbuka. Sebab nak makan ubat. Tapi kali ni saye cuba tahan. Alhamdulillah saye boleh and so far saye belum tinggal puasa. Oh yeah suka suka. Due lambat lagi. Yay yay! Nak raya. Jom raya!