Ragam bulan puasa

Salam readers.

Hari ni saye nak talk talk la sikit pasal bulan puasa ni. Eh bukan pasal bulan puasa, pasal perangai orang bulan puasa. Nak tahu, teruskan baca. Kalau tak nak tahu, baca jugak. Oh tidak saye tak paksa, saye memaksa je. Hee stop. Kelmarin saye balik sekolah lewat. Time tunggu tokbah saye datang, saye terdengar la budak2 laki form3 sebelah saye duk membebel-bebel.

Dalam ramai2 budak laki yang ade kat situ, adelah sorang budak ni, saye kenal die and saye tahu die memang keras kepala. Tak perlulah mention name die nanti mengaibkan die pulak. Saye dengar kawan2 die cakap, die puasa tapi tak sembahyang. And saye jugak dengar die tertinggal solat Maghrib sebab tertidur. Tertidur sebab? Ular kekenyangan daa. Dahlah die dengan bangganye bagitau yang die tak sembahyang. Dengan BANGGA awak tahu, tanpa malu. Takde kemaluan ke ape? menyebut kemaluan bukan lucah oke.


Nasib baik lah kawan2 die ni jenis yang ade kesedaran agama gitu. Dorang tegur itu ini, cakap ape yang salah ape yang betul. Wah saye memang tabik dengan bebudak ni. Nampak luaran je macam brutal tapi jiwa tetap beriman. Saye harap budak itu sedarlah kesilapan die and mintak2 die kembali ke jalan yang benar lebih2 lagi die dah nak PMR tak lama lagi. Sama2 kita doakan. Amin :)

Lagi kes bulan puasa ni, kaum Hawa yang tak puasa. Tak puasa sebab diharamkan berpuasa. Saye tak tahu lah kenapa tapi dorang ni macam tak pernah tak puasa dalam bulan puasa. You get it? Atau lebih simple, dorang ni macam tak pernah period dalam bulan puasa. I don't care if dorang lapar macam mana sekalipun, tapi kalau nak makan, biarlah tersembunyi sikit. Lagi bagus kalau dorang tahan lapar macam orang yang puasa. Tak malu ke kalau kantoi tak puasa? Kalau dengan perempuan ok lagi tapi kalau yang menegur tu lelaki? Mane nak letak muka cik kak oi? Or dorang rase proud kot sebab dorang tak puasa and boleh makan yum yum.

Kalau saye tak boleh puasa pun, saye cuba tahan lapar sama macam orang lain. Kat rumah nanti, nak bedal makanan habis satu fridge lantaklah. Siapa kisah, kan? Bila kita makan depan orang lain yang tengah puasa, lebih2 lagi time bulan puasa, tu dikira tak hormat orang lain. Awak imagine, tengah kita lapar2 ni kan, tetiba ternampak dorang dengan khusyuknye duk makan. Dahlah dengan muka innocent nya bila kita tengok die. Saye geram awak tau. Sebab, kalau orang makan time saye puasa, tetiba saye akan rasa lapar sangat2 walaupun sebelum tu saye tak rasa lapar langsung. Tolonglah korang, stop doing this stupid act. Please.


One more thing, kanak-kanak weh kanak-kanak. Saye tengah khusyuk solat terawih boleh kena heart attack awak tahu. Tak pergi terawih ke kanak-kanak ni hah? Eh terawih itu sunat. Whatever. Nak main mercun pun, agak-agak lah. Kena pulak kalau imam tu yang dah tua, cepat melatah, habis terganggu bacaan die. Kanak-kanak ni kan, nenek pukul kang. Saye pulak jenis yang tak boleh dengar bunyi bising time solat. Kalau tak, habis kucar-kacir bacaan saye. Blank habis otak. Tolonglah bertimbang rase sikit oke.


Niat saye bukanlah nak mengata orang lain tapi sebagai pesanan so kita akan sentiasa beringat. Ape yang saya bagitau tau cuma sebagai teguran. Maaf jika ada yang terasa. I'm not perfect.

Lotsa love, Cik Tyrah