Posts

Showing posts from August, 2011

Tutorial : Background from Snazzy Space (Template Designer)

Image
If korang perasan lah kan, kat Snazzy Space tu die sediakan template, bukan background. Kalau korang memang nak template, lain cerita la. Ni kalau korang JUST NAK GUNA BACKGROUND DIE. Follow weeeee :)

Go to Snazzy Space


Macam2 pilihan ade. Pilih la ikut taste korang. Kalau Cik Tyrah, yang biru tu jadi mangsa. Klik die and it will bring you here...


Tekan Ctrl+F, taip url. Nampak tak background url tu? Kalau tak tahu yang mana satu, tengok bawah ni, yang Cik Tyrah highlight-kan tuh. Copy url tu.


Selesai sudah sesi mendapatkan url background. How to use? Follow step ni pulak.

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Ctrl+F, cari code ni
<Variable name="body.background" description3. Dah jumpa? Cuba tengok sikit kat bawah die. Ade url kan? Gantikan url tu dengan url yang dah di-copy tadi. Tak jumpa? Cuba tengok bawah ni. Tulisan yang di-highlight-kan tu, korang ganti dengan url yang korang copy tadi.


4. Save :)

Happy Trying :)

Tutorial : Background from Background Labs (Template Designer)

Image
Hari ni nak share how to use background from Background Labs for blog. Ramai jugak yang tak tahu macam mane nak guna. Don't worry, Cik Tyrah ajar satu satu. Tak payah pun. Simple macam makan kacang. Prepare kacang di tepi ye semua :) Wey tak puasa ke?

Go to Background Labs


Kat sini, korang pilih la jenis background macam mane yang korang nak. Korang boleh pilih ikut kaler atau pun jenis corak spt abstract, animated and etc. Contoh; Cik Tyrah nak cari background kaler biru so Cik Tyrah klik kat button bulat kaler biru. The results ...


Bila dah keluar macam2 pilihan tu, klik gambar background yang korang nak and it will bring you to here ..


Nampak itu perkataan "download image"? Klik link tu and akan keluar macam ni ...


As you can see, kat bawah tu pun dah ade instruction. Right click and save picture as. Oke! Tu baru selesai men-download background. How to use on blog?

1. Dashboard > Design > Template Designer > Background > upload je gambo background tu :p


Hap…

Tutorial : Buang Shadow Gambar (Template Designer)

Image
How to buang shadow gambar? Khas untuk pengguna template designer.

nampak itu shadow? jom buang.
1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Ctrl+F, cari code ni
.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,3. Dah jumpa? Scroll kat bawah sikit, korang jumpa anak2 die. Say hello to anak2 die.
.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
.BlogList .item-thumbnail img {
  padding: $(image.border.small.size);
  background: $(image.background.color);
  border: 1px solid $(image.border.color);
  -moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
  -webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, 1);
  box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
}4. Nombor yang Cik Tyrah kuningkan itu, korang tukar semua biar jadi nombor 0.

5. Save.

Ragam bulan puasa

Image
Salam readers.
Hari ni saye nak talk talk la sikit pasal bulan puasa ni. Eh bukan pasal bulan puasa, pasal perangai orang bulan puasa. Nak tahu, teruskan baca. Kalau tak nak tahu, baca jugak. Oh tidak saye tak paksa, saye memaksa je. Hee stop. Kelmarin saye balik sekolah lewat. Time tunggu tokbah saye datang, saye terdengar la budak2 laki form3 sebelah saye duk membebel-bebel.
Dalam ramai2 budak laki yang ade kat situ, adelah sorang budak ni, saye kenal die and saye tahu die memang keras kepala. Tak perlulah mention name die nanti mengaibkan die pulak. Saye dengar kawan2 die cakap, die puasa tapi tak sembahyang. And saye jugak dengar die tertinggal solat Maghrib sebab tertidur. Tertidur sebab? Ular kekenyangan daa. Dahlah die dengan bangganye bagitau yang die tak sembahyang. Dengan BANGGA awak tahu, tanpa malu. Takde kemaluan ke ape? menyebut kemaluan bukan lucah oke.


Nasib baik lah kawan2 die ni jenis yang ade kesedaran agama gitu. Dorang tegur itu ini, cakap ape yang salah ape yang…

Terawih : Sunat ke Wajib?

Image
I'm not asking a question. Janganlah ingat saye ni jahil sangat ilmu agama walaupun luaran saye tak nampak macam pious and so on. Ye saye tahu dan semua orang tahu solat terawih tu sunat. Tapi kan, korang tak rasa macam wajib ke? I do feel so. Jangan menghentam saye oke, this is my opinion only.
Saye tetiba terpikir pasal ni sebab kelmarin, ade lah kawan kelas saye ni cakap die tidur awal semalam. Then saye dengan spontannye cakap "Haa, tak pergi terawih!" Tetiba pulak saye terpikir, eh tak salah kalau die tak pergi terawih. Sunat je kan. Maybe kite pikir macam tu sebab bulan Ramadhan wajib ade terawih walaupun sunat. Err ada paham?
Betul tak kalau saye cakap :
Kita malu nak mengaku tak pergi terawih - atas alasan busy, uzur or malas :pKita malu kalau kawan2 tengah cakap pasal terawih, kita pulak diam membisu sebab tak pergi.Kita rasa rugi sangat kalau tinggal terawih walaupun sehari.Kita nak cepat2 habis period sebab nak join terawih jugak, rase rugi kalau tinggal.
Ni s…