Tutorial : Membuat Transparent Header

Hari ni kan kan kan, nak share lah sikit cara nak buat header macam saye. Suka tak, suka tak? Fine tak. Takpelah, kalau tak suka pun, singgahlah kejap sambil klik nuffnang saye. Ayat memancing gitu. Saye buat header guna photoshop CS5. Software lain pun boleh jugak tapi saje nak promote photoshop ni. Eleh aku tak promote pun, orang dah tau la. Ok fine maluuu.
Nota jari : klik gambar untuk pembesaran oke :)
STEP 1 : File > New. Kalau nak lebih cepat, tekan Ctrl+N serentak.


Then akan keluar lah kotak macam itu ye kanak-kanak. Width dan height tu korang adjust lah ikut taste masing-masing. Kalau height, 300px dah ok. Tak payah panjang sangat, buat semakk. Paling penting, background contents itu make sure TRANSPARENT. Klik OK then die jadi macam kat bawah ni.

STEP 2


1 - Shape tool > Rounded rectangle tool
2 - Radius : kalau nak melengkung sikit je, buatlah lebih kurang 20-30px

STEP 3


Then buat macam kat atas ni. What can I say? Speechless >.< Sape tak paham step 3, sila angkat tangan macam saye.

STEP 4 : Type Tool


Pilih type tool then taiplah ape yang korang nak.

STEP 5 : Cantikkan tulisan


Layer > Layer style > Stroke (boleh pilih yang lain jugak)

STEP 6 : Adjusting stroke


1 - Ketebalan stroke, kira macam ketebalan border la.
2 - Kaler stroke @ border.

Boleh jugak kalau nak tambah shadow or effect lain. Ikut taste sendiri oke :)

STEP 7 : Hasil 


Tadaa.

STEP 8 : File > Save for Web & Devices.


Then keluar kotak macam tu. Berapa banyak kotak daa. Ce tengok kat PRESET kat atas tu, make sure format PNG-24. Dah siap, save!

Amacam senang tak? Komen kalau menjadi. Komen jugak kalau tak menjadi or tak paham, nanti Cik Tyrah tolong.

-Happy Trying-

Comments

Syaza Kelyza said…
nice one ;) nanti ada masa sis nak try la :)
Cik tyrah kalau nak tukar tulisan dia mcm mana saya nak tulisan mcm
http://nananitchiepie.blogspot.com

nk tulisan mcm header blog diaa :)
Cik Tyrah said…
@Nur Aisyah Imran

saye tak tau la die pakai font ape. sis try tanye die sendiri oke.
Eyqa said…
Cik Tyrah . saya dah try buad dah . menjadi . tapi nak tanya , macam mane nak buad header transparent tapi ade gamabar ? btw , nice blog gituw :)
Cik Tyrah said…
@Eyqa

try eyqa tengok tuto kat bawah ni. hope it helps :)

CARA BUAT HEADER TRANSPARENT(ADE GAMBAR)
wannurinhanisa said…
photoshop kene bayar ke ?
Cik Tyrah said…
@wannurinhanisa

kalau beli cd software die, memang kena bayar la. hee.
nak download installer die pun boleh :)
Nurul Afifah said…
Hello, zathirah. Nak tanya kalau nak download Cs. Nak download kat mana eh? And Zathirah pakai Cs apa eh?
Cik Tyrah said…
@Nurul Afifah

try download kat sini.
http://download.cnet.com/Adobe-Photoshop-Extended/3000-2192_4-10011172.html

cik tyrah gune cs5 :)
syalyn said…
jadii2~ >.< temkiu yer tyrah ;)
ShaArisha said…
Wahh ! Thanks Cik Tyrah ! ;D I like it ;D !
alia punyeblog said…
akak pakai meloadi ap untuk blog nih, merdu sgt bunyinyer.. hope akak reply comment nih,, sorry lari daripada post