Posts

Showing posts from July, 2011

Tutorial : Membuat Transparent Header

Image
Hari ni kan kan kan, nak share lah sikit cara nak buat header macam saye. Suka tak, suka tak? Fine tak. Takpelah, kalau tak suka pun, singgahlah kejap sambil klik nuffnang saye. Ayat memancing gitu. Saye buat header guna photoshop CS5. Software lain pun boleh jugak tapi saje nak promote photoshop ni. Eleh aku tak promote pun, orang dah tau la. Ok fine maluuu.
Nota jari : klik gambar untuk pembesaran oke :)STEP 1 : File > New. Kalau nak lebih cepat, tekan Ctrl+N serentak.

Then akan keluar lah kotak macam itu ye kanak-kanak. Width dan height tu korang adjust lah ikut taste masing-masing. Kalau height, 300px dah ok. Tak payah panjang sangat, buat semakk. Paling penting, background contents itu make sure TRANSPARENT. Klik OK then die jadi macam kat bawah ni.

STEP 2

1 - Shape tool > Rounded rectangle tool
2 - Radius : kalau nak melengkung sikit je, buatlah lebih kurang 20-30px

STEP 3

Then buat macam kat atas ni. What can I say? Speechless >.< Sape tak paham step 3, sila angkat tan…

Tutorial : Blockquote (Template Designer)

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Ctrl+F, cari code ni
/* HeadingsKalau korang tengok full code die macam kat bawah ni.
Code 1 :
/* Headings
----------------------------------------------- */
3. Jumpa tak? Dah jumpa, korang copy pulak code kat bawah ni

.post blockquote {
background:#ff3399;
padding: 5px;
Border: 3px solid #ffffff;
colour:#FFFFFF;
}
4. Paste code yang di-copy tu kat bawah code 1 tadi.

5. Jom buat kacau. Mwahahaa. Oke jom adjust.

Tulisan kaler kuning untuk kaler background blockquote korang.
Border, macam biase ;
- 3px untuk ketebalan.
- solid untuk jenis border. Boleh pilih solid, dotted atau dashed.
- tulisan kaler hijau tu untuk kaler border.

6. Save =)

Tutorial tambahan :

Kalau nak background bercorak untuk blockquote korang, gune code kat bawah ni.

.post blockquote {
background: url('URL BACKGROUND');
padding: 5px;
Border: 3px solid #ffffff;
colour:#FFFFFF;
}
Tulisan kaler kuning tu tukar dengan URL background korang. Boleh cari sini.

Kalau nak cantikka…

Tutorial : Cute Icon Sebelah List

Take note please, ini bukan tuto icon sebelah bloglist oke. Yang tu coding lain pulak.

Bosan kan icon bullet list yang bulat hitam and tak nampak cute tu kan. Jom tukar. Tengok saye punye kat sini. Biasenye kalau nak list-kan tutorial, boleh lah gune macam ni. Just copy code kat bawah and paste la kat mane yang korang nak gune list tuh.
<ul style="list-style-image:url(ICON URL);">
<li>List Pertama</li>
<li>List Kedua</li>
<li>List Ketiga</li>
</ul>ICON URL tukar dengan url icon yang korang nak gune. Boleh cari sini.

Kalau nak tambah lagi list korang, just tambah code ni
<li>List korang</li>... sebelum </ul> tu oke :)

Happy Trying :)

Karnival KO QBemz Terhebat!

Image
Karnival KO kat sekolah saye berlangsung selama 2 hari, 29 & 30 Jun. Fun sangattt!
29 Jun : HARI PERTAMA#Cerita 1
Best tengok persembahan Kawad Berirama daripada Kadet Polis sekolah saye. Memang mantap habis! Serius saye cakap, semua kadet polis nampak handsome and kemas! 'Abang seluar' yang selalunye nampak kelakar pun nampak tough. Kenape saye panggil die 'abang seluar'? Sebab time saye turun tangga, saye ternampak die kat depan pintu tandas. And time tu, die belum sempat betulkan seluar die and saye ternampak boxer die. Oke stop tak payah cerita panjang.

#Cerita 2
Kena panggil buat Solar Cooker. Agak frust sebab tak dapat tengok pertandingan Busana Muslimah and nasyid. Takpelah bukan selalu. Lagipun ni first time join Solar Cooker. Mencuba nasib sebab nampak macam fun.

geng Solar Cooker :) 30 Jun : HARI KEDUA#Cerita 1
PBSM masuk dataran. Nervous tahap kritikal dah. Malu sebab ramai orang tengok tapi saye tak peduli sangat pasal diorang. Saye cume nak cepat habis.…