Tutorial : Link Open New Tab

Tutorial yang ni pulak nak bagitau cara nak kasi link page yang korang klik dibuka di tab baru. Senang cite, bila korang klik link, die bukak new tab. Aku sarankan kepada korang2 yang disable right click buat la macam ni. Annoying tau bile nak bukak link tu kat page baru tapi korang disable right click plus takde pulak function macam ni. Aku ni nak terus stay kat blog korang pun jadi macam erk.
Follow step di bawah oke.

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript

2. Copy code kat bawah ni.
<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
    <script type="text/javascript" language="javascript">
       var arr = document.getElementsByTagName("a");  //get all links in the page
       for(var i = 0; i < arr.length; i++)
       {
          if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
             && arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
             arr[i].target = "_blank";
       }
    </script>
3. Paste je code tadi dalam kotak gadget.

4. Save :)

-Happy Trying-

Comments

syaza kelyza said…
thanks for this dear :))