Tutorial : jQuery Image Lazy Load

Sape tahu ape benda jQuery image lazy load, angkat tangan. Yang tak tahu, sila garu kepala cari kutu then basuh tangan sebelum datang menempek depan skrin laptop masing2. jQuery image lazy load tu, bila kite scroll blog ke bawah, gambar2 akan appear macam fade gitu. Nak buat, senang macam makan kacang. Follow step yang aku kasi.

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/Javascript

2. Copy code kat bawah ni.
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://img838.imageshack.us/img838/2931/loadingpagebudaknakal.jpg"
});
});
</script>
3. Paste code tu dalam kotak gadget Html tu.

4. Siap. Senang tak?

-Happy Trying-

Comments

tyrah > x jd la yunk ... cmner nie ??
Tyrah said…
@Nik Amani Syahirah

mcm mane boleh tak jadi? try skali lagi.. die jadi bile first time kite scroll je :)
ok .. tenx ek ... i will try it again ...