Tutorial : Background Sidebar Title (Template Designer)


Tutorial ni untuk pengguna Template Designer je ok. Aku tak sure template biase boleh gune ke tak. Tapi kalau nak cuba, tak salah :)

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Ctrl+F, cari code ni
]]></b:skin>
3. Jumpa? Copy code ni pulak.
.sidebar .widget h2 {
background :#33ccff;
border: 3px solid #ffffff;
text-align : center ;
}
4. Paste-kan code tu kat atas ]]></b:skin>

5. Jom adjust ikut taste.

Tulisan kaler kuning tu untuk kaler background sidebar title korang.
Tulisan kaler biru untuk ketebalan border.
Tulisan kaler hijau untuk jenis border - solid, dotted, dashed
Tulisan kaler oren untuk kaler border.
Text-align, pilih ler sendiri - right, center, left

6. Save =)

Tutorial tambahan :

Kalau korang nak background bercorak, pun boleh. Adjust je kat code background tu. Adjust biar jadi macam ni.
background: url('URL background');
So nanti coding korang jadi macam ni.
.sidebar .widget h2 {
background: url('URL background');
border: 3px solid #ffffff;
text-align : center ;
}
Tulisan kaler kuning, korang gantikan dengan URL background yang korang pilih. Boleh cari di sini.

-Happy Trying-

Comments

Najihah Najmy said…
Assalamualikum..thanks sis it works :)